17/6/10

Στο 11,7% η ανεργία το α' τρίμηνο του έτους

Το ποσοστό των ανέργων στη χώρα μας διαμορφώθηκε στο 11,7% το Α' τρίμηνο του 2010 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 9,3%...
Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού στο σύνολο του πληθυσμού, ηλικίας 15 ετών και άνω, είναι 53,9% για το Α' τρίμηνο του 2010.




Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών διαμορφώθηκε στο 15,5%, σημαντικά υψηλότερα από το αντίστοιχο των ανδρών που ήταν 9%.



Ηλικιακά, το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών (22,3%). Μάλιστα, για τις νέες γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 27,4%.





Σχετικά με το επίπεδο εκπαίδευσης, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε όσους έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%).



Στην αντίπρα όχθη, τα χαμηλότερα ποσοστά (7,1%) παρατηρούνται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%).



Σε επίπεδο περιφερειών χώρας, τα μεγαλύτερο ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις Ιόνιους Νήσους (20,4%), στο Νότιο Αιγαίο (18,9%) και στη Δυτική Μακεδονία (15,1%).



Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας είναι στο Βόρειο Αιγαίο (7,6%), στην Πελοπόννησο (8,8%) και στη Δυτική Ελλάδα (9,3%). Οι τρεις συγκεκριμένες περιφέρειες είναι και οι μοναδικές με μονοψήφια ποσοστά ανεργίας.



Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,6% του συνόλου των ανέργων. Οι μακροχρόνια άνεργοι (εκείνοι που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα εάν είναι «νέοι» ή «παλιοί» άνεργοι) αποτελούν το 44,6% του συνόλου.



Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα (14,5%) είναι ανώτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων (11,4%).



Παράλληλα όμως, το 73,8% των ξένων υπηκόων είναι οικονομικά ενεργό, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων, το οποίο είναι 52,4%.



Από το σύνολο των ανέργων, το 87,3% αναζητεί εργασία ως μισθωτός με πλήρη απασχόληση. Εξ αυτών, το 51% αναζητεί αποκλειστικά πλήρη απασχόληση ενώ το 39,7% στην ανάγκη είναι διατεθειμένο να εργαστεί και με μερική απασχόληση

http://www.enet.gr/