17/6/10

Τις πάγιες ελληνικές θέσεις επανέλαβε ο Γ.Παπανδρέου στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ

Την πάγια ελληνική θέση στο θέμα της ονομασίας επανέλαβε ο Γ.Παπανδρέου στον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν.Γκρούεφκσι με τον οποίο συναντήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας εξήγησε ότι οι απευθείας επαφές μόνο οφέλη μπορούν να έχουν, συμπληρώνοντας:
«Ο πρωθυπουργός επιδιώκει όποτε οι δύο ηγέτες βρίσκονται στον ίδιο χώρο να αξιοποιούν την ευκαιρία για μια συνάντηση».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Αθήνα παραμένει πιστή στη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι αν λυθεί το πρόβλημα του ονόματος «η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό της ΠΓΔΜ σε όλη της διάρκεια της δύσκολης ενταξιακής της πορείας».

Ο κ. Δρούτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «οι δημόσιες δηλώσεις της άλλης πλευράς δεν είναι ενθαρρυντικές», παρατηρώντας πως «για τον λόγο αυτό εξάλλου έχουν μεγάλη σημασία οι απευθείας επαφές».

Σχολιάζοντας δημοσίευμα περί «Δημοκρατίας του Βαρδάρη», ο κ. Δρούτας είπε ότι δεν έχει νόημα η ονοματολογία, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εξετάσει «κάθε πρόταση που πληροί τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει».

Από την πλευρά των Σκοπίων στο ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση αναφέρεται ότι οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν -μεταξύ άλλων- για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική κρίση, την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής, καθώς και για αρκετά ζητήματα διμερούς χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων και για το ζήτημα της ονομασίας.

«Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την απαρέγκλιτη υποστήριξή τους στην διαδικασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς.

» Εκφράστηκε η βούληση και η ετομότητα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης η οποία δεν θα είναι επιζήμια για καμία από τις δύο πλευρές» καταλήγει η ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.
 
http://www.in.gr/