23/6/10

Ολοι υπέρ της εξεταστικής για ομόλογα

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες πολιτικές ευθύνες κατά την περίοδο 2004 - 2007 για την αγορά δομημένων ομολόγων από τα σφαλιστικά ταμεία τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Βουλής, στη συζήτηση την Τρίτη. Πάντως, η ΝΔ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σκοπιμότητες και προσπάθεια αντιπερισπασμού, ενώ ζητά έρευνα από την περίοδο της «φούσκας» του Χρηματιστήριου...

«Υπάρχουν ακόμα πολλές σκοτεινές πλευρές που πρέπει να διαλευκανθούν. Πώς 24 ασφαλιστικά ταμεία αγόρασαν ταυτόχρονα τοξικά ομόλογα; Παραβιάστηκαν οι αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας, ενώ υπήρξε από την κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρηση συγκάλυψης» υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Χάιδος και συμπλήρωσε: «Προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα, γιατί εκτός από τις ποινικές ευθύνες υπάρχουν και οι πολιτικές ευθύνες παραγόντων της ΝΔ τη περίοδο 2004-2007 που έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον».




Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για σκοπιμότητες και προσπάθεια αντιπερισπασμού, τονίζοντας ότι δεν την ενδιαφέρει να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα, με πρώτη, όπως είπε, τη μητέρα όλων των σκανδάλων, το Χρηματιστήριο.



«Οι μάσκες του ΠΑΣΟΚ έπεσαν. Είναι σαφής η προσπάθειά του να αμαυρώσει το παρελθόν και την οντότητα της ΝΔ. Εμφανίζεται ως αρχάγγελος της κάθαρσης σε μια χρονική περίοδο, που φέρνει νομοσχέδια που κατεδαφίζουν ασφαλιστικά και εργατικά δικαιώματα. Δεν ευαισθητοποιήθηκε για την μητέρα των σκανδάλων με το 1,5 εκατ. πολιτών που έχασαν στο Χρηματιστήριο τις περιουσίες τους. Εμείς λέμε 'ναι' στην Εξεταστική, δεν δεχόμαστε όμως διερεύνηση μόνο για τη περίοδο 2004-2007» ανέφερε ο κ Τζίμας.



Για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που βοηθά στην συγκάλυψη της στρατηγικής τους σύμπλευσης, έκανε λόγο ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι απώλειες των αποθεματικών ταμείων από το 1950.



Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, καθώς συνδέεται με τη «πρωτόγνωρη, βάρβαρη επίθεση για την κατεδάφιση των ασφαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων».



Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης τάχθηκε υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τα ομόλογα που θα αναδείξει όλο, όπως είπε, το αξιακό πρόβλημα που υπάρχει και καλλιεργήθηκε από τα δύο μεγάλα κόμματα.



«Το σκάνδαλο των ομολόγων έχει και τους ηθικούς και τους φυσικούς αυτουργούς του και είναι και στα δύο κόμματα. Θα ψηφίσουμε υπέρ χωρίς όμως να πιστεύουμε πως αυτή η Εξεταστική, όπως και οι άλλες, θα αποκαλύψουν την πραγματική αλήθεια και θα δώσουν στη πολιτική πίσω τη χαμένη της τιμή» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος.


http://www.ethnos.gr/