22/6/10

Εκπαιδευμένοι σκύλοι “μυρίζουν” τον καρκίνο του προστάτη


Μία συγκεκριμένη ράτσα σκύλων, οι βελγικοί ποιμενικοί “μαλινουά”, μπορούν αν εκπαιδευθούν, να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του προστάτη, διακρίνοντας την οσμή της ασθένειας στα ούρα των ασθενών.Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μία γαλλική μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές του νοσοκομείου Τενόν του Παρισιού, υπό τον Ζαν-Νικολά Κορνού, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρίας.
Από τα αποτελέσματα των πειραμάτων, φάνηκε πωςτα ζώα “διέγνωσαν” σωστά 63 στις 66 περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

Η οσμή των σκύλων θεωρείται μέχρι και 100.000 φορές πιο ακριβής σε σχέση με την ανθρώπινη. Με δεδομένο ότι τα καρκινικά κύτταρα απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορεί να ανιχνευθούν στον αέρα από την οσμή τους, δεν είναι παράξενο, κατά τους Γάλλους ερευνητές, που οι σκύλοι μπορούν να “αντικαταστήσουν” εν προκειμένω τους μικροβιολόγους.

Την ίδια στιγμή, άλλοι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί και προτείνουν νέες μεγαλύτερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι όντως οι σκύλοι έχουν αυτήν την ικανότητα. Αν πάντως αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό συμβαίνει, τότε στο μέλλον στα μικροβιολογικά τμήματα μπορεί να τριγυρνούν σκύλοι που θα μυρίζουν ούρα ασθενών!


http://www.cosmo.gr/