22/6/10

Υπόθεση απάτης σε βάρος του ΙΚΑ εξιχνίασε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Aπό αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ατόμων, τα οποία κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ' επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.


Ειδικότερα, στο Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβιβάστηκε από το ΙΚΑ καταγγελία για οικονομική απάτη σε βάρος του Ασφαλιστικού Οργανισμού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η οικονομική ζημία που υπέστη το ΙΚΑ, ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης και μετά από ψηφιακό έλεγχο, που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι κατασκευαστική εταιρεία, παρόλο που κήρυξε πτώχευση, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, από την 30η Ιανουαρίου 2006, συνέχισε να υποβάλλει μέσω διαδικτύου, έως και την 12-11-2009, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τα εκατόν ενενήντα επτά (197) άτομα, που υποτίθεται ότι εργάζονταν σε αυτήν, χωρίς όμως να πληρώνει τις αντίστοιχες εισφορές, ως όφειλε, στον Ασφαλιστικό Φορέα (ΙΚΑ).

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πραγματοποίησαν ψηφιακή ανάλυση και διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το σύνολο των 197 υπαλλήλων, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα εργάζονταν σε διάφορες άλλες εμπορικές εταιρείες.

Σε εξέλιξη είναι, από αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ, η πλήρης διερεύνηση και καταγραφή της συνολικής ζημιάς, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
 
http://www.in.gr/