22/6/10

Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων οι αλλαγές στα εργασιακά

Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνουν οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα συνδικάτα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Στις 5 το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ στο σύνολό του το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο τελικά θα ενταχθούν με ειδική διάταξη οι αλλαγές στα εργασιακά, δεν αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν την ερχόμενη Δευτέρα.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ροβέρτος Σπυρόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στη διάταξη για τα εργασιακά, λέγοντας πως υπάρχουν περιθώρια αλλαγών.



Οι όποιες βελτιώσεις στο εργασιακό (πχ. στα θέματα της Διαιτησίας, της αύξησης του χρονικού ορίου προειδοποίησης για απόλυση, της αύξηση του κατώτατου μισθού για εκείνους που μπαίνουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας) θα προχωρήσουν με την έγκριση του πρωθυπουργού.



Παρότι η κατάθεση του νομοσχεδίου προγραμματιζόταν για αύριο Τετάρτη, τελικά τόσο η προσθήκη της επίμαχης διάταξης όσο και οι διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας επί κρίσιμων σημείων, καθυστερούν την κατάθεσή του.



Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Βήμα, το ασφαλιστικό καθεστώς των μητέρων ανηλίκων, τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα αλλά και τα πλασματικά χρόνια που θα συνυπολογίζονται για την 40ετία, παραμένουν τα «αγκάθια» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές της τρόικας.



Οι εμπειρογνώμονες της τρόικας επιμένουν στη βίαιη προσαρμογή του ορίου ηλικίας των μητέρων ανηλίκων στα 65 έτη, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του δημόσιου τομέα, ενώ το υπουργείο Εργασίας θέτει επιτακτικά στο τραπέζι την αύξηση του ορίου από το 50ό στα 60ό έτος της ηλικίας. Προτείνουν ακόμη οι αλλαγές στα όρια ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα να ξεκινήσουν το 2011 και να ολοκληρωθούν ώς και το 2013.



Διαφωνία υπάρχει και για το θέμα των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η τρόικα ζητεί οι αλλαγές να αφορούν και τους παλαιούς ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα σε όσα επαγγέλματα «αποχαρακτηριστούν», να έρχεται αύξηση του ορίου ηλικίας κατά μία πενταετία.



Διαφορές υπάρχουν και στα πλασματικά όρια ηλικίας τα οποία θα συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη πόσα χρόνια θα δικαιούται κάθε ασφαλισμένος, πώς θα αναγνωρίζονται και ποιες κατηγορίες θα αφορούν (στρατιωτική θητεία, σπουδές κλπ).

http://www.in.gr/