16/6/10

Ζήτησαν άνοιγμα λογαριασμών

Να ανοίξουν, μόνοι τους, τους λογαριασμούς τους ζητά από όλους τους υπουργούς που ενέκριναν συμβάσεις, αναθέσεις και διαγωνισμούς με τη Siemens από το 1997 έως σήμερα, η Εξεταστική Επιτροπή. Τη σχετική πρόταση, που έγινε ομόφωνα δεκτή από την Επιτροπή, κατέθεσε με επιστολή του προς τον πρόεδρό της, κ. Σήφη Βαλυράκη, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας...

Στην πρότασή του ο βουλευτής ζητεί:




Την ταυτοποίηση κάθε εμβάσματος, χρονικώς και ποσοτικώς, το οποίο απέστελε η Siemens προς τρίτους στο εξωτερικό με αντίστοιχες οικονομικές πράξεις πολιτικών προσώπων ή συγγενικών τους προσώπων στην Ελλάδα.

Το άνοιγμα με πρωτοβουλία των ίδιων των υπουργών που από το 1997 έως σήμερα ενέκριναν προγραμματικές συμβάσεις, αναθέσεις και διαγωνισμούς σχετικούς με τη Siemens) όλων των λογαριασμών τους ώστε να ερευνηθεί εάν υπάρχει χρονική και ποσοτική ταύτιση ποσών και συναλλαγών που διακινήθηκαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens στο εξωτερικό.

Την αίτηση δικαστικής συνδρομής ώστε να αποκαλυφθούν οι παραλήπτες εμβασμάτων ύψους 75 εκατ. γερμανικών μάρκων δηλαδή 37,5 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία η Siemens φέρεται ότι κατέβαλε σε σχέση με τη «μυστηριώδη» σύμβαση 8002 του ΟΤΕ.

Τι αναφέρει η σύμβαση 8002



Από το «εμπιστευτικό» και ιδιόχειρο έγγραφο της SIEMENS, που μεταφράστηκε με δυσκολία από την αρμόδια μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, προκύπτει ότι ο γερμανικός κολοσσός έκανε πληρωμές ύψους 75 εκατ. γερμανικών μάρκων (δηλαδή πολύ πάνω από 37,5 εκατ. ευρώ σε σημερινές τιμές) με αφορμή σύμβαση/πρόγραμμα με τον ΟΤΕ και με παραλήπτες διάφορους λογαριασμούς όπως αυτός του Α. ΜΑRΚΟΥ, στον οποίο κατατέθηκαν την περίοδο 1998 - 1999, 18,5 εκατομμύρια μάρκα, εκ των οποίων τα 200.000 κατέληξαν στον κ. Μαντέλη.



Το εν λόγω έγγραφο (που δημοσιεύει το EΘΝΟΣοnline) αφορά σύμβαση/πρόγραμμα με τον ΟΤΕ φέρει τον αριθμό 8002 και έχει ημερομηνία 15/12/1997. Τώρα τα μέλη της εξεταστικής καλούνται να αναζητήσουν τόσο το αντικείμενο της σύμβασης όσο και τους πολιτικούς ή άλλους αξιωματούχους που ενδεχομένως την χειρίστηκαν.

http://www.ethnos.gr/