28/6/10

Κυριαρχία Σαμαρά σε συνέδριο - ΚΕ

Τη «σφραγίδα Σαμαρά» έχει και επισήμως από χθες η ΝΔ, καθώς το 8ο Συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικύρωσε -όπως αναμενόταν άλλωστε- το σύνολο των επιλογών του προέδρου, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο...Από σήμερα, όπως και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει πει εμμέσως, αρχίζει να «μετρά» ο πολιτικός του χρόνος και πολλά θα κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει τα άλυτα προβλήματα που αφορούν τόσο τις υπαρκτές τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και τις σχέσεις με τον προκάτοχό του και άλλους παράγοντες της Κεντροδεξιάς.




Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν χθες μέσα σε ένα γενικά υποτονικό κλίμα, καθώς έλειπαν και οι εκπλήξεις αλλά και η πολιτική ζύμωση. Οι αποφάσεις για τη νέα οργάνωση της ΝΔ αλλά και για τον ιδεολογικό και πολιτικό της χαρακτήρα είχαν ληφθεί εδώ και καιρό και κατά συνέπεια δεν υπήρξε ούτε καν... υπόνοια αμφισβήτησης ή αλλαγής. Δεν είναι τυχαίο ότι η μοναδική έκπληξη που υπήρξε στο συνέδριο της ΝΔ ήταν η ανακοίνωση περί θεσμοθέτησης θέσεων δύο αντιπροέδρων στο κόμμα με επικρατέστερους του κ. Αβραμόπουλο και Δήμα.



Ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς, με τις τοποθετήσεις του τόσο στην έναρξη όσο και στο τέλος των εργασιών:



Προσπάθησε να «μηδενίσει το κοντέρ της ΝΔ», προσπερνώντας τα όσα έγιναν τα τελευταία έξι χρόνια.

Διέψευσε στην πράξη εκείνους που προέβλεπαν ρήξη με τον προκάτοχό του, καθώς παρείχε για μία ακόμη φορά πλήρη πολιτική στήριξη στον Κ. Καραμανλή.

Ανέβασε κάθετα τους τόνους της αντιπαράθεσής του με τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική του βάση.

Εμφάνισε -εμμέσως πλην σαφώς- την κυρία Ντ. Μπακογιάννη ως αντίπαλο της ΝΔ με αφορμή το «ναι» της τέως υπουργού στο μνημόνιο.

Στην ομιλία του χθες, «κλείνοντας» τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «δεν πιστεύει στις δυνάμεις αυτού του τόπου» και ότι δεν μπορεί να χαράξει μια πολιτική που θα στηρίζεται στα πλεονεκτήματα της Ελλάδας», προέβλεψε εκλογές. «Εμείς» -είπε χαρακτηριστικά- «δεν είμαστε σαν το ΠΑΣΟΚ που ζήταγε κάθε μέρα εκλογές αμέσως μετά από κάθε εκλογική του ήττα. Σε λίγο ο Ελληνας θα βιάζεται να απαλλαγεί από το ΠΑΣΟΚ πολύ περισσότερο απ’ όσο βιαζόμαστε εμείς να αναλάβουμε».



Αίσθηση δε προκάλεσε η «σκληρή» επίθεση που εξαπέλυσε -χωρίς να τους κατονομάσει- στην κυρία Μπακογιαννη και στον κ. Γ. Καρατζαφέρη, με αφορμή το «ναι» που είπαν στο μνημόνιο.



Συγκεκριμένα, αφού επικαλέστηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν (που έχει εξαγγείλει ότι θα βγάλει τη χώρα του από το ΔΝΤ) και επανέλαβε ότι στρατηγική της ΝΔ είναι «να απαλλαγεί από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του», πρόσθεσε: «Το μνημόνιο προέβλεπε, ρητά, σκληρά μέτρα και στο Ασφαλιστικό και στο εργασιακό. Κι αυτά δεν τα ψηφίζουν σήμερα τα «εξαπτέρυγα»! Τι ακριβώς συνέβη; Δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο τότε κι άλλαξαν τώρα τροπάριο; Δεν το είχαν καταλάβει; Νομίζουν ότι πολιτική είναι φλύαρες δηλώσεις στα κανάλια, πλατιά χαμόγελα, φτηνές ατάκες και καιροσκοπικοί θεατρινισμοί πρώτης τηλεοπτικής προβολής; Ομως, Πολιτική είναι να ξέρεις τι λες. Να ξέρεις τι ψηφίζεις».



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Σαμαρά, τόνισε ότι «με πομπώδεις εκφράσεις και ανερμάτιστους βερμπαλισμούς και φλυαρίες δεν καλύπτεται η ανυπαρξία πολιτικού λόγου και εναλλακτικής πρότασης για τη χώρα από την αξιωματική αντιπολίτευση».



Απάντηση σε Σαμαρά

Αιχμές για «σύνδρομο καταδίωξης» από Ντόρα





Με μια «σκληρότατη» δήλωση η τέως υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντ. Μπακογιάννη, απάντησε αργά χθες το απόγευμα στις αιχμές που άφησε εναντίον της μιλώντας και πάλι για «εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ» ο κ. Αντ. Σαμαράς.



Η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής τον κατηγόρησε ευθέως ότι πάσχει από «σύνδρομο καταδίωξης» και ότι είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος «για τη σημερινή εικόνα αποσύνθεσης και παρακμής του κόμματος της ΝΔ».



Ακόμη, αφού έκανε λόγο για «αριστεροδεξιό εθνολαϊκισμό», πρόσθεσε: «Η υποκρισία, η παραδοξολογία, τα φοβικά σύνδρομα, στα οποία πλειοδοτεί η ηγεσία της ΝΔ, σε καμιά περίπτωση δεν δίνουν ελπίδα και προοπτική. Είναι το άλλο πρόσωπο του πιο ακραίου, φτηνού και επικίνδυνου λαϊκισμού που γνώρισε ο τόπος από την εποχή του «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Είναι η πολιτική κερδοσκοπία επί των ερειπίων της χώρας».



«Κύκλοι» της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της τέως υπουργού Εξωτερικών, ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Μια ακόμη δήλωση άνευ σημασίας».





Τοποθετήσεις στελεχών

Στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα





Στον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα της ΝΔ, αλλά και στα βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι ώστε το κόμμα να διατυπώσει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση εξουσίας αναφέρθηκαν τα περισσότερα από τα στελέχη του κόμματος που τοποθετήθηκαν στο συνέδριο. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Δημ. Αβραμόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος από τα όσα ελέχθησαν το τριήμερο που πέρασε και σημείωσε: «Η ΝΔ βγαίνει και πάλι μπροστά με δύναμη, ενότητα και λόγο, εκφράζοντας την Κεντροδεξιά. Εμείς είμαστε η αυθεντική έκφραση του φιλελευθερισμού».



Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «το συνέδριο επιβεβαιώνει την ενότητα και τη συσπείρωση των οπαδών της Κεντροδεξιάς γύρω από τον πρόεδρο της ΝΔ και αναδεικνύει ένα κόμμα χωρίς βαρονίες, τζάκια και φέουδα». Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, κ. Μ. Χαρακόπουλος, τόνισε ότι «η ΝΔ δεν παραχωρεί το κέντρο σε κανέναν και παραμένει πάντα ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της μεσαίας τάξης».



Ο κ. Θ. Νάκος, αναφερόμενος στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ, επεσήμανε ότι «το να αλλάξουμε δεν σημαίνει να ξεχάσουμε ότι έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας», ενώ η κ. Ολ. Κεφαλογιάννη επεσήμανε την ανάγκη «να αποδείξει η ΝΔ ότι είναι μια παράταξη ανοιχτή και εξωστρεφής. Ενας «ζωντανός οργανισμός» που ανανεώνεται και βελτιώνεται».



Τέλος, ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος μίλησε το Σάββατο, αφού επεσήμανε ότι «οι ημέρες θυμίζουν ημέρες ‘65», διευκρίνισε: «Με τη διαφορά ότι αυτοί που το ‘65 υπονόμευαν τη δημοκρατία προετοίμαζαν συνειδητά τον δρόμο των συνταγματαρχών, ενώ σήμερα όσοι απαξιώνουν τη δημοκρατία μας, όταν ο λαϊκισμός καταβροχθίζει κάθε θεσμό δυστυχώς, το κάνουν χωρίς να έχουν εναλλακτικές λύσεις. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η ίδια η πολιτική».







Παρασκήνιο

Σιωπή από τα κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Καραμανλή





Ηχηρή ήταν η... σιωπή όλων των στελεχών που ανήκουν στον «κύκλο» των στενών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 8ου συνεδρίου της ΝΔ.



Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων της τελευταίας πενταετίας που παρέστησαν στο συνέδριο, επέλεξαν να μην τοποθετηθούν, αφήνοντας μόνο του ουσιαστικά τον κ. Σαμαρά και τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των κ. Σιούφα, Παυλόπουλου, Παπαθανασίου αλλά και του κ. Β. Αντώναρου που ακολούθησαν την επιλογή του κ. Καραμανλή και δεν τοποθετήθηκαν.



Το θέμα αυτό προκάλεσε πολλές και ποικίλες συζητήσεις στο περιθώριο του συνεδρίου και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν τη «σιωπή» αυτή και ως δυσαρέσκεια προσώπων τα οποία ο κ. Σαμαράς δείχνει ότι δεν προτίθεται να αξιοποιήσει στο νέο ηγετικό σχήμα. Αλλοι, επεσήμαναν ότι το «καραμανλικό μπλοκ» δίνει πίστωση χρόνου στον πρόεδρο της ΝΔ και τον αφήνει συνειδητά να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του και σε επίπεδο πολιτικής ουσίας και σε επίπεδο προσώπων...



Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί σαφώς ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος για πρώτη φορά από την ώρα που επέλεξε να εμπλακεί με την πολιτική και τη ΝΔ, δεν παρέστη στην έναρξη εργασιών συνεδρίου του κόμματός του.



Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος διατηρεί ισχυρά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό, μετέβη στο Γυμναστήριο του «Τάε κβον ντο» το πρωί του Σαββάτου, είχε επαφές με συνέδρους και έφυγε πριν φτάσουν εκεί τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Ο ίδιος έλεγε επισήμως ότι την Παρασκευή καθυστέρησε η πτήση που θα τον μετέφερε από το Στρασβούργο (όπου μετείχε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης) στην Αθήνα.



Ωστόσο, η εξήγηση αυτή ελάχιστους έπεισε, με δεδομένη την απόσταση που τον χωρίζει το τελευταίο διάστημα από τη Ρηγίλλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν παρέστη και στις προσυνεδριακές συνδιασκέψεις, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του και ως προς τις επιλογές του απερχόμενου γραμματέα κ. Λ. Ζαγορίτη.





Απών ο Καραμανλής από την ψηφοφορία για την Κ.Ε.

Ηλθε, είδε και... δεν επανήλθε



Η παρουσία του κ. Κ. Καραμανλή στο 8o Συνέδριο της ΝΔ άρχισε και... τελείωσε την πρώτη ημέρα των εργασιών... Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μην ψηφίσει καν για την ανάδειξη των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που προκάλεσε πολλά και ποικίλα σχόλια.



Ο ίδιος αποχώρησε από το γυμναστήριο του «Τάε Κβο Ντο» λίγα λεπτά μετά το τέλος της εισηγητικής ομιλίας του κ. Σαμαρά και δεν... επανήλθε. Πάντως η υποδοχή που του επεφύλαξαν οι εκπρόσωποι της κομματικής βάσης ήταν και πάλι κάτι περισσότερο από ενθουσιώδης, γεγονός που σχολίασαν και βουλευτές που πρόσκεινται στον κ. Σαμαρά.



Σε επίπεδο πολιτικής ουσίας, κανείς δεν εξεπλάγη από την επιλογή του να μη μιλήσει ούτε στο συνέδριο της ΝΔ. Επίσης, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς -με μοναδική εξαίρεση τα περί τέλους στην... οικογενειοκρατία που είπε στην ομιλία του την Παρασκευή- έπλεξε το εγκώμιο του προκατόχου του.



Ωστόσο, οι σχέσεις των δύο πολιτικών εξακολουθούν να βρίσκονται σε «τεντωμένο σχοινί». Από τη μια πλευρά ο κ. Σαμαράς δεν... ενθουσιάζεται από την ιδέα ότι υπάρχει στέλεχος με τέτοια δημοφιλία στο εσωτερικό της ΝΔ και από την άλλη ο κ. Καραμανλής αναμένει τα επόμενα βήματα του διαδόχου του σε ό,τι αφορά τις εξεταστικές για την οικονομία και τα ομολογία.

http://www.ethnos.gr/