25/6/10

Εργασιακό - ασφαλιστικό στο υπουργικό

Με τους στενούς του συνεργάτες και τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο συνεδρίασε εκτάκτως ο πρωθυπουργός το μεσημέρι έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει με το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τις αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Το θέμα της δημιουργίας ταμείου στήριξης των τραπεζών, το θέμα των ανανεώσιμων πηγών και οι τριετείς προϋπολογισμοί στα υπουργεία συζητούνται στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Εντολή του πρωθυπουργού είναι να γίνει η προετοιμασία όσον γίνεται δυνατόν καλύτερα. Η παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό Συμβούλιο, να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη έτσι ώστε, με τη διαβούλευση που θα υπάρχει μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο για να ψηφιστεί στη Βουλή, να μην υπάρχουν διαρροές μεταξύ της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κυρίως.

Έντονος προβληματισμός είναι στην Ιπποκράτους για τις αντιδράσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες στο ΚΤΕ εργασίας του ΠΑΣΟΚ, γενικότερα μέσα στην ΚΟ αλλά και σε επίπεδο συνδικαλιστών του κινήματος, μετά τις αντιδράσεις που υπήρχαν στη σύσκεψη υπό το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτά θέματα

Δίνεται ακόμη η "μάχη", αν και τα περιθώρια είναι μικρά, να πέσουν στα μαλακά οι μητέρες ανηλίκων και να συνταξιοδοτούνται τουλάχιστον στα 60 χωρίς να υφίστανται το "ψαλίδι" του 6% στις συντάξεις.

Η τρόικα έχει ζητήσει να αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και να πάρει οριστική και μόνιμη μορφή η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης και να περικοπούν και οι υφιστάμενες συντάξεις των αγάμων θυγατέρων του δημοσίου.

Στο "μέτωπο" του εργασιακού ο θεσμός της διαιτησίας παραμένει από τα μεγαλύτερα "αγκάθια".

Ο υπουργός Εργασίας, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που πήρε, υπό την πίεση των βουλευτών για ήπιες διορθώσεις πρότεινε οι διαιτητές, να αναλαμβάνουν έπειτα από ομόφωνη γνώμη της ΓΣΕΕ και των εργοδοτών.

Η ΓΣΕΕ διαφωνεί με οποιαδήποτε άλλη αλλαγή αφού πιστεύει ότι αφήνεται απροστάτευτος ο εργαζόμενος, αν αλλάξει ο θεσμός της διαιτησίας.

Αντιδράσεις

Οι αλλαγές στο εργασιακό και το ασφαλιστικό και τα όσα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο πυροδοτούν ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πλειοδοτεί στις απαιτήσεις της τρόικας αναφέροντας ότι "στο ασφαλιστικό δίνουμε στο Μινώταυρο περισσότερες θυσίες απ' ότι αυτός απαιτεί. Το ερώτημα που μπαίνει αβίαστα είναι γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει να θυσιάσει ένα στέλεχος πρώτης γραμμής, όπως ο κ. Λοβέρδος".

Ο βουλευτής του Συνασπισμού, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια αφού άλλα προβλέπει το μνημόνιο στην αγγλική γλώσσα και άλλα το μνημόνιο στα ελληνικά.

"Αφαίρεσε από το κείμενο του μνημονίου που ψηφίσαμε στη Βουλή τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ΔΝΤ για μια αύξηση του ποσοστού των ασφαλιστικών δαπανών πάνω από 2,5%" τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Στον κ. Λαφαζάνη απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι "δεν φτάνει που δεν ψηφίσατε το μνημόνιο, δεν το διαβάζετε κιόλας. Δεν μπορούμε να ελεγχόμαστε γιατί υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα στο μεταφραστικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ".

http://www.megatv.gr/