25/6/10

Αντισυνταγματική η “συνταγή ΔΝΤ”: Η Ρουμανία δείχνει το δρόμο;

Στο στόχαστρο πολλών συνταγματολόγων έχει βρεθεί η δέσμη προτάσεων Λοβέρδου για τις εργασιακές σχέσεις, καθώς τόσο η διαιτησία μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων, όσο και η ισότητα στην απόλαυση κοινωνικών δικαιωμάτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα. Μάλιστα, αίσθηση είχε προκαλέσει δήλωση του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, προ εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία “κάποιες προβλέψεις θα κριθούν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ”.


Πάντως, η Ρουμανία δείχνει το δρόμο. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας απέρριψε σήμερα ορισμένα μέρη ενός πακέτου-κλειδιού για τη λιτότητα, το οποίο σχετίζεται με τις συντάξεις και έχει συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο… Με τον τρόπο αυτό έθεσε συγχρόνως σε κίνδυνο τη ζωτική συμφωνία βοήθειας με το ΔΝΤ, ανέφερε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων παραπέμποντας σε δικαστικές πηγές.

Το δικαστήριο δήλωσε πως θα υπάρξει σύντομα επίσημη ανακοίνωση.

Οι εισπράξεις 2 δισ ευρώ βοήθειας από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτώνται από την δικαστική έγκριση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας να περικόψει τους μισθούς στο δημόσιο κατά 25% και τις συντάξεις κατά 15%.

Να σημειωθεί πως η συμφωνία με το ΔΝΤ αποτελεί είδος ‘άγκυρας’ για τους ξένους επενδυτές, το ρευστό των οποίων είναι ζωτικό για την ρουμανική οικονομία η οποία παλεύει με την ύφεση.

Στη Ρουμανία, το Συνταγματικό Δικαστήριο απεφάνθη. Εδώ;

http://www.zoomnews.gr/