28/6/10

Μετέωρες οι επικουρικές

Προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα εισαχθεί την Τρίτη 29 Ιουνίου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο – μεταξύ άλλων – προβλέπει την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων στη βάση αναλογιστικών μελετών που θα γίνουν το 2011. Εξάλου, το κράτος παύει να εγγυάται το ύψος των επικουρικών, ενώ η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης επιφέρει κατά μέσο όρο μείωση 14% στις συντάξεις.

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη ή στα 60 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Στα 65 έτη θα συνταξιοδοτούνται από το 2013 και οι μητέρες ανηλίκων. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

Επίσης, έως το 2015 θα αυξηθεί στα 60 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

"Στόχος η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού"

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό στόχο έχουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα. Έκανε λόγο για την πλέον σημαντική μεταρρύθμιση μετά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.



Ανέφερε ότι με την εφαρμογή των μέτρων μέχρι το 2060 το σύστημα θα βρίσκει την ισορροπία του και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν και θα λαμβάνουν την σύνταξη τους χωρίς να ανησυχούν



Για τα βαρέα και ανθυγιεινά, η κ. Δρέττα είπε ότι πρέπει επιτέλους να φτιαχτεί μια λίστα βαρέων που να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα ώστε τα ταμεία στο μέλλον να μπορούν να πληρώνουν τις συντάξεις σε βαρέα.



Σε ότι αφορά την αύξηση των ορίων ηλικίας στις γυναίκες είπε ότι «εξασφαλίστηκε» να μετράται ο χρόνος αναπροσαρμογής με τα έτη ασφάλειας των γυναικών. Τόνισε ότι τα όρια αυξάνονται αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις στα 15 χρόνια.





Σπύρος Παπασπύρου στην "Πρώτη Γραμμή"

«Τρύπιο» ακόμα και νομικά, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου. Εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο δεν έχει μέλλον επισημαίνοντας ότι εάν περάσει από τη Βουλή αυτό θα κριθεί στους δρόμους.



Ο κ. Παπασπύρου είπε επίσης ότι η κινητοποίηση της Τρίτης θα πρέπει να είναι μια απεργιακή κινητοποίηση χωρίς προηγούμενο.





Χρ. Πολυζωγόπουλος

«Θα πρέπει να κατέβει ο Θεός για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου σε 2- 3 χρόνια» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος και τόνισε ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί η παρέμβαση του ΔΝΤ εάν υπήρχαν επαρκείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.



«Με προσβάλει η εικόνα να έρχονται κάποιοι με τους χαρτοφύλακες, να μας κουνάνε το δάκτυλο και να κόβουν τις συντάξεις με τη μεζούρα… Δεν υπήρξε οικονομική συμφωνία και το μόνο που έκανε η κυβέρνηση ήταν να εκχωρήσει μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας», είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος.



Προέβλεψε ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε τυφλές ρίξεις – όπως αυτές που ήδη συμβαίνουν στο λιμάνι - και σημείωσε ότι καταργείται ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης στις μελλοντικές γενιές της ασφάλισης και εν τέλει ο σεβασμός στον άνθρωπο.



Καταλήγοντας, ανέφερε ότι δεν είναι αντίθετος με τη εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά όχι με αυτό τον βίαιο τρόπο και μέσα σε 2-3 χρόνια.
 
http://www.skai.gr/