23/6/10

Η κρίση σπρώχνει στα ναρκωτικά…

Βαρύτατες εκτιμάται ότι θα είναι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στον χώρο όπου κινείται μια ιδιαίτερη όσο και ευάλωτη κοινωνική ομάδα, εκείνη των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.

Οι Έλληνες ειδικοί αναμένουν ότι θα ενταθούν τα προβλήματα χρήσης ουσιών, ψυχικής υγείας, παραβατικής συμπεριφοράς, κοινωνικού αποκλεισμού και εξαθλίωσης στους χρήστες ναρκωτικών και στο περιβάλλον τους με ό, τι συνέπειες έχει αυτή η κατάσταση συνολικά για τον κοινωνικό ιστό. Τις μελανές αυτές εκτιμήσεις έκαναν σήμερα κατά τη διάρκεια του ετήσιου απολογισμού της δράσης τους οι εκπρόσωποι του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δρα Χαράλαμπο Πουλόπουλο, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, «οι πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ήδη εμφανείς σε όσους χρήστες βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, καθώς η ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, ακόμα και για αυτούς που διαθέτουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία».



Παράλληλα, η οικονομική κρίση συρρικνώνει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και επιτείνει τα προβλήματα των φορέων. Αναφέρθηκε ενδεικτικά ότι ενώ η προσέλευση σε όλες τις μονάδες του ΚΕΘΕΑ παραμένει σταθερά υψηλή τα τελευταία χρόνια, οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» από το 2006, η κρατική επιχορήγηση παραμένει στάσιμη και η γραφειοκρατία καθυστερεί τις διαδικασίες στέγασης των νέων μονάδων.



Κατά τον πρόεδρο του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, κ. Γεράσιμο Νοταρά, το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει η πολιτεία θα είναι μεγάλο καθώς «οι όποιοι πόροι εξοικονομούνται σήμερα με τις περικοπές, αύριο θα καταβληθούν πολλαπλάσιοι, επειδή οι εξαρτημένοι θα συνεχίσουν να απασχολούν τα συστήματα δημόσιας υγείας αλλά και να απέχουν από την παραγωγική διαδικασία. Συγχρόνως βέβαια στερείται από χιλιάδες νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους η δυνατότητα διεξόδου από το πρόβλημα».



Το προφίλ του χρήστη ναρκωτικών



Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από 2.900 χρήστες που προσήλθαν το έτος 2009 στα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, ο μέσος χρήστης είναι γένους αρσενικού που συμπληρώνει την τρίτη δεκαετία της ζωής του.



Οι περισσότεροι μένουν με την οικογένειά τους, είναι άνεργοι και έχουν διακόψει το σχολείο στην ηλικία των 15 χρόνων. Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται περίπου στα 16 έτη με την κάνναβη. Τρία χρόνια αργότερα ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για τους περισσότερους είναι η ηρωίνη.



Οι επτά στους 10 έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Σημαντικό ποσοστό εξαρτημένων δεν έχουν προβεί σε έλεγχο της υγείας τους για μολυσματικές ασθένειες.



Αρκετά συχνά στο οικογενειακό περιβάλλον του εξαρτημένου υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών.



Ένας στους 3 αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και ένας στους 10 αναφέρει ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα για την Ηπατίτιδα C, το 30,9% την αναφέρει ως διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας. Η χρήση συνδέεται με την παραβατικότητα και κατά συνέπεια με την εμπλοκή με το ποινικό σύστημα. Οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ οι 4 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη.





Ο απολογισμός του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2009



- 3.182 έφηβοι και ενήλικες χρήστες ουσιών απευθύνθηκαν στα 23 Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα.



- 1.085 άτομα έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής απεξάρτησης στις Θεραπευτικές του Κοινότητες.



- 515 άτομα συμμετείχαν στα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, ολοκληρώνοντας τη θεραπευτική τους πορεία με την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.



- 6.000 γονείς και άλλα άτομα του στενού περιβάλλοντος των χρηστών συμμετείχαν στα προγράμματα των Κέντρων Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ.



- 1.864 άτομα συμμετείχαν στα προγράμματα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων και 200 άτομα στα προγράμματα θεραπείας απεξάρτησης και επανένταξης για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους.



- 2.000 χρήστες προσέγγισαν στην Αττική οι μονάδες άμεσης πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ

http://www.protothema.gr/