23/6/10

Μένουν με το ..ένα πόδι στη ΝΔ

Tη διαβεβαίωση ότι μέχρι το συνέδριο δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε κινήσεις ανεξαρτητοποίησης δίνουν δημοσίως ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές της ΝΔ που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στην κυρία Ντ. Μπακογιάννη, οι οποίοι όμως αφήνουν τα πάντα ανοιχτά για το μέλλον... Χθες ήταν η σειρά του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη να δηλώσει δημοσίως -απευθυνόμενος κυρίως προς τη Ρηγίλλης- ότι «αυτή τη στιγμή ανήκω στη ΝΔ»...


«Εχω μια ιστορία στη ΝΔ. Εχω δώσει στη ΝΔ, έχω κάνει πολλούς και μεγάλους αγώνες για τη ΝΔ. Αυτή τη στιγμή ανήκω στη ΝΔ και από εκεί και πέρα δεν κάνω καμία άλλη κουβέντα» τόνισε χαρακτηριστικά (ρ/ς 9,84).

Ωστόσο, αυτής της μορφής οι τοποθετήσεις που έχουν κάνει -εκτός του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης- και οι κ. Κεδίκογλου και Γιακουμάτος έχουν προκαλέσει νευρική κρίση στα στελέχη της Ρηγίλλης, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές την επομένη του συνεδρίου.

Αυτήν την ώρα πάντως ο κ. Αντ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του επικεντρώνονται στις τριήμερες εργασίες του ανώτατου κομματικού οργάνου της ΝΔ και θέλουν να προστατεύσουν με κάθε τρόπο την εικόνα που θα προβληθεί στην κοινή γνώμη, τόσο σε επίπεδο ουσίας όσο και σε επίπεδο εντυπώσεων.

Στελέχη της Ρηγίλλης είχαν τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με βουλευτές της ΝΔ, τα οποία παλαιοτέρα είχαν εκφράσει ενστάσεις και διαφωνίες για την πολιτική που ακολουθείται και σύμφωνα με την εικόνα που αποκόμισαν δεν θεωρείται πιθανό να υπάρξουν αποχωρήσεις βουλευτών πριν από το συνέδριο.

Εκείνο που δεν μπορεί να προβλεφθεί όμως, και το οποίο προβληματίζει τη Ρηγίλλης, είναι η στάση που θα τηρήσουν στο συνέδριο κομματικά στελέχη.

Βουλευτές της ΝΔ δεν αποκλείουν το γεγονός να υπάρξουν περιορισμένες σε αριθμό αποχωρήσεις μελών τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις.

Ο ίδιος ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν δείχνει να ανησυχεί, καθώς πιστεύει ότι το «στοίχημα» του συνεδρίου είναι η προβολή ενός νέου πολιτικού λόγου από τη ΝΔ και η αποσαφήνιση του ιδεολογικού χαρακτήρα της. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα «παίξουν» οι θέσεις που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από τη δίνη των οικονομικών προβλημάτων, για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Εργασιακά - Ασφαλιστικό

«Θολό» το «όχι» της Ρηγίλλης

«Θολό» παραμένει επί του παρόντος το «όχι» της ΝΔ στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό. Η Ρηγίλλης αποφεύγει μέχρι στιγμής να καταθέσει την άποψή της και ζητεί και για τα δύο θέματα διευκρινίσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να τοποθετηθεί. Ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι δύσκολα θα συναινέσει, με δεδομένη και τη θέση που εξέφρασε στο μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει εν πολλοίς τις ρυθμίσεις Λοβέρδου.

Χθες, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος τάχθηκε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, αλλά διευκρίνισε: «Εάν θα ψηφιστούν από την αξιωματική αντιπολίτευση οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι κάτι που εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα καταρτίσει τις τελικές της προτάσεις για τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Για τα Εργασιακά επεσήμανε ότι θα περιμένει την επίσημη ενημέρωση από τον κ. Λοβέρδο και πρόσθεσε: «Η ΝΔ θεωρεί χρήσιμο για την οικονομία και τον τόπο να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνδυάζεται με εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και, ταυτόχρονα, θα παρακολουθείται από μια πολιτική υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας».

FIMOTRO