23/6/10

Σε ομηρία οι ταξιδιώτες στον Πειραιά

Έκκληση προς τους ναυτεργάτες να δώσουν προθεσμία τους θερινούς μήνες, ώστε να δουλέψει ο τουριστικός κλάδος, απηύθυνε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Τελώνης πρόεδρος της επιτροπής Ακτοπλοΐας. Όπως είπε δεν τηρείται η νομιμότητα, οι πελάτες επιλέγουν μέρη εκτός νησιωτικής χώρας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται κρατήσεις και ακυρώσεις.
Από το πρωί της Τετάρτης εκατοντάδες επιβάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά καθώς μέλη του ΠΑΜΕ εμποδίζουν τον απόπλου πέντε πλοίων που θα αναχωρούσαν για Κυκλάδες. Στο λιμάνι επικρατεί έντονος εκνευρισμός και έχουν σημειωθεί μικροεπεισόδια.



Τα μέλη του ΠΑΜΕ έχουν καταλάβει τους καταπέλτες στα πλοία Hi Speed 4 και 5, Super Jet, και Blue Star Νάξος και Ιθάκη, τη στιγμή που αντίθετη στην κινητοποίηση είναι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η πλειονότητα των ναυτεργατών.



Μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ από τα 20 δρομολόγια της ημέρας για Κυκλάδες.



Στο αίτημα της "Blue Star Ferries" να αποπλεύσουν τα πλοία χωρίς επιβάτες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε ότι είναι επικίνδυνη η ενέργεια αυτή από τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι στους καταπέλτες.



Σχολιάζοντας τις εικόνες που μεταδίδουν τα Μέσα Ενημέρωσης από το λιμάνι του Πειραιά, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε ότι η ίδια δεν διαπίστωσε πρόθεση των επιβατών να κινηθούν κατά των μελών του ΠΑΜΕ.





Σωματεία ναυτεργατών πίεσαν την Καλλίστη Ferries να φύγει από την Ελλάδα



"Η εταιρεία Καλλίστη Ferries έφυγε από την Ελλάδα και δένει από πέρσι τα πλοία της στην Ιταλία, καθώς δέχτηκε πιέσεις από σωματεία των ναυτεργατών, χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα οι έλληνες ναυτικοί που απασχολούμε", δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Γιώργος Σπανός ιδιοκτήτης της εταιρείας.



Ανέφερε ότι η εταιρεία δέχτηκε παρόμοιες με τις κινητοποιήσεις της Τετάρτης στο λιμάνι του Πειραιά, χωρίς η Πολιτεία να την προστατεύσει και έκανε λόγο για “πρωτοπαλίκαρα του ΚΚΕ που θέλουν να μετέχουν στις επόμενες εκλογές”.



Τονίζεται ότι η απεργία της Τετάρτης (την είχαν εξαγγείλει δύο από τα 14 ναυτεργατικά σωματεία της ΠΝΟ) κρίθηκε παράνομη από το τμήμα ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Πειραιά. Πρόκειται για την Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει το ΠΑΜΕ.



Την Τρίτη οι εταιρίες Hellenic Seaways, Blue Star Ferries και ΑΝΕΚ Lines είχαν ανακοινώσει ότι θα εκτελέσουν κανονικά τα ακτοπλοϊκά τους δρομολόγια.



Επικαλούμενες το γεγονός ότι η απεργία δεν καλύπτεται από την ΠΝΟ, οι εταιρίες είχαν καλέσει τους κρατικούς φορείς να προστατεύσουν την έννομη τάξη και την απρόσκοπτη πρόσβαση επιβατών και οχημάτων στα πλοία.





Σχηματίζεται δικογραφία για την κινητοποίηση

«Έτσι ως έχει η κατάσταση το λιμάνι δεν προσφέρεται για επιχειρήσεις καταστολής» σχολίασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Θανάσης Μπούσιος απαντώντας στις επικρίσεις για μη αντίδραση του λιμενικού.



Σύμφωνα με τον κ. Μπούσιο στον Πειραιά υπάρχουν συγκεντρωμένοι πολίτες, και η εμφάνιση μεγάλων δυνάμεων στο λιμάνι θα διαμορφώσει συνθήκες έντασης.



«Άνδρες και γυναίκες του λιμενικού σώματος υπάρχουν διακριτικά στο λιμάνι» πρόσθεσε.



Ο αρχηγός του λιμενικού ανέφερε ότι υπάρχει συνεχής επαφή με εκπροσώπους της εισαγγελίας και σχηματίζεται δικογραφία.



"Λάβαμε τα σχετικά μέτρα τάξης, όμως το ΠΑΜΕ περιφρουρεί την απεργία του", δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Θανάσης Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας ασφάλειας ναυσιπλοίας.





H αντίδραση της Attica Group

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group Πέτρος Βέττας «για την τάξη στο λιμάνι και την παρακώλυση των συγκοινωνιών δεν είναι υπεύθυνες εταιρείες. Έχουμε ένα κράτος, το πληρώνουμε και περιμένουμε να αναλάβεις τις ευθύνες του».



Όπως ανέφερε ο κ. Βέττας δεν υπήρχε κανένα κώλυμα να εκτελεστούν τα δρομολόγια. «Αν η κάθε ομάδα μπορεί να παρακωλύει τις συγκοινωνίες με απόντες τους υπευθύνους δεν είναι υπεύθυνες οι εταιρείες» σημείωσε.



Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group έκανε λόγο για επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ. «Αν τολμούν τα επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ ας φύγουν από τους καταπέλτες να δούμε αν θα απεργήσουν οι ναυτικοί» τόνισε.



Ο κ. Βέττας διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα των εισιτηρίων θα επιστραφούν στον κόσμο.



Σημειώνεται ότι το ΠΑΜΕ αντέδρασε έντονα στην κήρυξη της απεργίας των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ ως παράνομης. «Με μια απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας δικαστές εντεταλμένους, επιχειρούν να εμποδίσουν τους ναυτεργάτες να απεργήσουν βγάζοντας την απεργία των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ παράνομη» σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση.
 
http://www.skai.gr/