25/6/10

Στο "μικροσκόπιο" τα ευρήματα

Στο «μικροσκόπιο» της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται τα ευρήματα από τον τόπο της έκρηξης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που είχε ως θύμα τον 52χρονο υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη Γιώργο Βασιλάκη. Ο αστυνομικός έχασε τη ζωή του μετά την ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου δέματος με εκρηκτικά στον 7ο όροφο του υπουργείου, δίπλα από το γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη. Το δέμα πιθανότατα πέρασε στο υπουργείο με κούριερ. Για τις συνθήκες που πέρασε το δέμα μέσα στο υπουργείο, διετάχθη κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση.
Οι δράστες ενδεχομένως να χρησιμοποίησαν πλαστική εκρηκτική ύλη, C4 ή C3 που δύσκολα ανιχνεύεται από τα μηχανήματα ελέγχου.

"Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά"

Όλα τα ενδεχόμενα άφησε ανοιχτά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Αθανάσιος Κοκκαλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για το τρομοκρατικό χτύπημα. «Για εμένα τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν, τα πάντα είναι ανοιχτά, είναι ο πρώτος χρόνος των ερευνών» τόνισε.



«Η έρευνα για το τρομοκρατικό χτύπημα να εποπτεύεται προερχόντως από εισαγγελικό λειτουργό γιατί ακούγονται σενάρια ότι υπήρχε βοήθεια από ανθρώπους που εργάζονται στο υπουργείο» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο τέως υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης.



« Σε όλα τα κακά προστέθηκε και αυτό. Χάθηκε ένας εξαιρετικός αξιωματικός, ένας εξαιρετικός άνθρωπος και αυτό είναι τραγικότερο από όλα. Αν εκεί που είναι η καρδία της ασφάλειας υπάρχει δυνατότητα στους κακοποιούς ή στους τρομοκράτες να χτυπήσουν, αναρωτιέμαι πού δεν μπορούν να χτυπήσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.



Ο κ. Μαρκογιαννάκης πρόσθεσε ότι τα περισσότερα μηχανήματα ασφαλείας αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.



Για εξαιρετικά οργανωμένη πράξη έκανε λόγο η καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας του Πανεπιστημίου Πειραιά Μαίρη Μπόση στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.



«Είτε δεν γινόταν καλός έλεγχος, είτε τα μηχανήματα δεν λειτουργούσαν σωστά, είτε δεν υπήρχαν καλοί μηχανισμοί ελέγχου αυτός που έκανε την πράξη το ήξερε» επισήμανε.



«Μπορώ να κάνω δύο υποθέσεις: Η μία ότι πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα, παρακρατικές ή μυστικές υπηρεσίες, η δεύτερη ότι πρόκειται περί τρομοκρατίας. Μπορώ να αποκλείσω την ακροαριστερή τρομοκρατία η οποία συνήθως προειδοποιεί. Κρατώ μια επιφύλαξη όμως, γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει απομάκρυνση της από τις συνηθισμένες μεθόδους καθώς υπάρχει δηλωμένο μίσος» ανέφερε.

http://www.skai.gr/