7/7/10

Πτώση 7,7% στις τιμές των ακινήτων “δείχνουν” τα στοιχεία των τραπεζών

Σημαντική πτώση τιμών της τάξεως του 7,7% καταγράφηκε μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρείας Propindex (των τραπεζών Εθνική, Εμπορική, Alpha και Eurobank) σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ...

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι, στην Αττική γίνεται λόγος για πτώση τιμών της τάξεως του 5,4% ενώ στο 9,8% διαμορφώνεται το αντίστοιχο ποσοστό στη Θεσσαλονίκη. Στη Λάρισα, η πτώση φτάνει στο 14,1% και στην Πάτρα στο 6,3%. Για το λεκανοπέδιο η μεγαλύτερη υποχώρηση (πάντα στο πρώτο τετράμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) καταγράφεται στην Ανατολική Αττική (12,7 %), στα Δυτικά προάστια (11,6 %) ενώ στο κέντρο οι τιμές υποχώρησαν κατά 7,8 %, στα Νότια προάστια 5,6 % και στα Βόρεια 2,6 %.
Συνολικά 13 από τις 34 ομάδες περιοχών ανά την Ελλάδα, εμφανίζουν πτώση τιμών πάνω από 10%. Μετά και την τελευταία μείωση οι τιμές εκτιμάται ότι έχουν επιστρέψει πλέον στα επίπεδα του 2006. Όσον αφορά στις προτιμήσεις των αγοραστών, παρατηρείται πλέον στροφή των αγοραστών στα μεταχειρισμένα. Μόλις ο ένας στους τέσσερις (ποσοστό 26,3%) αγοράζει πλέον νεόδμητο έναντι 30,2% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι. Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει και ο δείκτης των κενών εμπορικών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Τα διαθέσιμα καταστήματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν στο 17,7 % του συνόλου, από 16,7 % πέρυσι ενώ στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο το ποσοστό ανέβηκε στο 18,7 %, από 17 % πέρυσι.

http://www.enet.gr/