7/7/10

Στο 8,6% η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ

Στα 47 εκατομμύρια ανέρχονται οι άνεργοι των 31 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών, που είναι μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σύμφωνα με έκθεσή του για τον Μάιο του 2010...


Σύμφωνα με το ΟΟΣΑ τα πλούσια κράτη αν θέλουν να επιστρέψουν στα πριν από την κρίση επίπεδα απασχόλησης, θα πρέπει να δημιουργήσουν 17 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ οι ΗΠΑ αριθμούν σχεδόν του μισούς από το σύνολο των ανέργων καθώς από το 2007 έχουν χαθεί δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Για την Ιρλανδία αναφέρει ότι πρέπει να δημιουργεί μια θέση εργασίας ανά πέντε που είναι σε ισχύ, δηλαδή πρέπει να δημιουργήσει 320 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ισπανία, όπως αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Angel Gurria προειδοποίησε σήμερα τις κυβερνήσεις των κρατών που σκοπεύουν να λάβουν αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα να προσέξουν μην αποκλείσουν τους εργαζόμενους από την αγορά εργασίας για μεγάλη χρονική περίοδο στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα κόστη.

"Ανεξάρτητα από τα σημάδια ανάκαμψης που διαφαίνονται στον ορίζοντα, στα περισσότερα κράτη, παραμένει ο κίνδυνος εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν επαφή με την αγορά εργασίας" δήλωσε ο Gurria.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ τα ποσοστά ανεργίας θα παραμείνουν πάνω από το 8% έως και το τέλος του 2011.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει στις κυβερνήσεις να δώσουν έμφαση στις πολιτικές τους για τις λιγότερο προνομιούχες ομάδες και σε όσους έχουν λίγες ή καθόλου επαγγελματικές δεξιότητες που κινδυνεύουν να χάσουν επαφή με την αγορά εργασίας.

Μάλιστα προτείνει φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις εταιρειών για τη πρόσληψη ανθρώπων που είναι άνεργοι περισσότερο από ένα χρόνο.

Τέλος σύμφωνα με την έρευνα ο συνολικός αριθμός των ανέργων, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν απογοητευθεί και εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια για να βρουν δουλειά, ημιαπασχολούμενων, καθώς και όσων είναι σε αναζήτηση εργασίας μπορεί να φτάνουν και τα 80 εκατομμύρια.

fimotro