6/7/10

Απεβίωσε ο Γιάνης Παπασπύρου

Απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο όπου νοσηλευόταν, ο πρώην υπουργός, βουλευτής και δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Παπασπύρου. Ο Γιάννης Παπασπύρου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1922, ήταν οικονομολόγος και πολιτικός και διετέλεσε δήμαρχος Πειραιά, κατά την περίοδο 1982 - 1986.
Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό μαθητικό κίνημα κατά της 4ης Αυγούστου, όπου και είχε συνεργαστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στη διάρκεια της κατοχής, ανέλαβε Πρόεδρος της "Πανσπουδαστικής Αθηνών" και Γραμματέας της ΕΠΟΝ Ανωτάτων Σχολών και για τη δράση του διώχτηκε, βασανίστηκε και απέδρασε από το εκτελεστικό απόσπασμα. Το 1959 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και ανέλαβε αντιδήμαρχος του Πειραιά.




Το 1964 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Πειραιώς και Νήσων, με το κόμμα της Ένωσης Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συνελήφθη δύο φορές, το 1967 και 1968, και εκτοπίστηκε στη Φολέγανδρο, στην Τήλο, καθώς και στο στρατόπεδο Μακρακώμης. Υπήρξε μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΠΑΚ.



Μετά τη μεταπολίτευση, ο Γιάννης Παπασπύρου υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ Το 1974 εκλέχθηκε βουλευτής Α' Περιφέρειας Πειραιώς με το ΠΑΣΟΚ, του οποίου, κατά τη δεύτερη βουλευτική επανεκλογή του, το 1977, εκλέχθηκε και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου. Κατά το διάστημα 1974-1981 ήταν επικεφαλής εποπτείας των Υπουργείων Συντονισμού, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Υγείας και Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ.



Βουλευτής Πειραιά επανεξελέγη επίσης το 1981, οπότε και ανέλαβε υφυπουργός Εμπορίου στην πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1989 (Μάϊο και Νοέμβριο) και το 1993.

http://www.ethnos.gr/