7/7/10

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ;

Νέο πρόβλημα νομιμότητας ρυθμίσεων του ασφαλιστικού, μια μέρα πριν την τελική ψηφοφορία στη Βουλή, φέρνουν στο φως οι Οικολόγοι Πράσινοι. Τα «ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης», που καθορίζουν και το τελικό ύψος της σύνταξης εκατομμυρίων ασφαλισμένων, έχουν οριστεί από την κυβέρνηση μέχρι και 30% χαμηλότερα από όσα επιβάλλει η 128 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας. Η τελευταία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας και δε μπορεί να τροποποιηθεί με απλό νόμο της Βουλής.

Ακόμη σοβαρότερο πολιτικό πρόβλημα δημιουργεί το γεγονός ότι όλα αυτά τα γνωρίζει επίσημα η κυβέρνηση: Αναφέρονται ρητά στη σχετική μελέτη που η ίδια είχε ζητήσει από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Η μελέτη, με τίτλο «Ενοποιημένη χρηματοοικονομική εξέλιξη του Ελληνικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος 2008-2060, παραδόθηκε στις 22.6.2010 και είναι αναρτημένη στα ελληνικά στο http://www.doe.gr/2010/anal2010.pdf.

Στη σελίδα 10 της μελέτης αναφέρεται ρητά ότι μόνο ποσοστά αναπλήρωσης 1,5 και άνω παρέχουν εγγυήσεις ότι εκπληρώνουν τις απαιτήσεις της 128 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας. Επισημαίνεται επίσης ότι το σύστημα των ποσοστών αναπλήρωσης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι «μη αναγκαία περίπλοκο». Το συνειδητά διαμορφωμένο θολό αυτό τοπίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να αντιδικεί με τα συνδικάτα για το κατά πόσο το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 1,2% ή 1%, κρατώντας όμως στο σκοτάδι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας των ρυθμίσεων.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ήδη ζητήσει την άμεση εμπλοκή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στις σχετικές διαπραγματεύσεις, ως αντίβαρου στην τρόικα. Αν η εμπλοκή αυτή είχε προχωρήσει, παραβιάσεις των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας θα ήταν πολύ πιο δύσκολες.

Για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Η προώθηση ποσοστών αναπλήρωσης χαμηλότερων ακόμα και από αυτά που επιβάλλουν οι Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας, σημαίνει ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την ίδια τη νομιμότητα των ρυθμίσεων.



Πρόκειται ουσιαστικά για πλήγμα στη δημοκρατία. Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε την κυβέρνηση να παγώσει την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος είναι ανεπίτρεπτο να μετατραπεί σε χρεοκοπία του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής διαδικασίας».



Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν και στην αυριανή πορεία για το ασφαλιστικό.