7/7/10

Αγριο μαχαίρι στο εκλογικό χρήμα

Κουπόνια τέλος, στοπ στις προσλήψεις στους ΟΤΑ από 7 Σεπτεμβρίου, άγριο μαχαίρι στις εκλογικές δαπάνες και υποχρεωτική δημοσίευση εσόδων και εξόδων για τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους στο Διαδίκτυο επί ποινή αποκεφαλισμού είναι οι βασικές αλλαγές των αυτοδιοικητικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Νοεμβρίου στους νεογέννητους καλλικρατικούς δήμους - περιφέρειες...

Τις σχετικές εισηγήσεις έκανε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και παράλληλα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.




Με στόχο την πλήρη διαφάνεια στην προεκλογική διαδικασία, όλοι οι συνδυασμοί αλλά και οι υποψήφιοι στους μεγάλους δήμους (πάνω από 10.000 κατοίκους) είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν σε κεντρική βάση δεδομένων που θα είναι εγκατεστημένη στο υπουργείο Εσωτερικών όλα τα έσοδα και τις δαπάνες τους μνημονεύοντας και τα αντίστοιχα παραστατικά, που θα είναι προσβάσιμα σε κάθε πολίτη. Οποιος δεν τηρήσει αυτή την υποχρέωση, θα εκπέσει του αξιώματός του είτε είναι υποψήφιος είτε επικεφαλής συνδυασμού εφόσον διαπιστωθεί ότι οι δαπάνες του υπερβαίνουν κατά το ένα τρίτο το ανώτατο όριο. Οι όποιες κυρώσεις επιβάλλονται από Επιτροπή στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός, και γίνονται εκτελεστές χωρίς την παρέμβαση οποιουδήποτε άλλου οργάνου.



Επίσης απαγορεύονται οι προσλήψεις και κάθε άλλη υπηρεσιακή μεταβολή δύο μήνες πριν από τις εκλογές αντί για ένα μήνα που ήταν μέχρι σήμερα, εκτός από τις μετατάξεις που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη».



Αλλες ρυθμίσεις που συνιστούν αλλαγές είναι:



* Η διακίνηση των ποσών για έσοδα και έξοδα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών.



* Καταργείται η διαδικασία άντλησης εσόδων μέσω κουπονιών ως αδιαφανής και αναχρονιστική.



* Τα πολιτικά κόμματα μπορούν να υποστηρίξουν συνδυασμούς και υποψήφιους χωρίς όμως να τους χρηματοδοτούν αμέσως ή εμμέσως.



* Οριοθετείται συγκεκριμένος αριθμός εμφανίσεων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.



* Μπαίνει άγριο μαχαίρι στις δαπάνες, σε σχέση με τις εκλογές του 2006. Για παράδειγμα, στη Νομαρχία Αττικής το όριο το 2006 ήταν 3.825.000 ευρώ και τώρα γίνεται 1.323.500, στη Στερεά Ελλάδα το 2006 619.000 και τώρα 280.500.



* Ορίζεται υποχρεωτικά διαχειριστής των οικονομικών των συνδυασμών και τα βιβλία θεωρούνται από τον διευθυντή της οικείας ΔΟΥ.



* Η προεκλογική περίοδος περιορίζεται στους δύο μήνες αντί τέσσερις, που ήταν μέχρι σήμερα.*

http://www.enet.gr/