1/7/10

Η Ελλάδα πληρώνει ακριβά τη διάσωσή της

Ακριβά επιτόκια πληρώνει η Ελλάδα για τη... διάσωσή της, καταγγέλλει ο Γερμανός οικονομολόγος Πίτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης. Ο Μπόφινγκερ, ο οποίος χαρακτηρίζεται ο μοναδικός κεϊνσιανός οικονομολόγος μέλος του συμβουλίου εμπειρογνομώνων, υποστηρίζει ακόμη ότι η ακριβή διάσωση της Ελλάδας δυσχεραίνει την εκπλήρωση του Προγράμματος Σταθερότητας και θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Αν η Ελλάδα δει ότι σε ένα με δύο χρόνια το έλλειμμά της δεν μειώνεται λόγω της οικονομικής ύφεσης, οι πολιτικοί ενδέχεται να αναρωτηθούν αν αξίζει ακόμη να παραμείνουν στην ευρωζώνη», τονίζει σε συνέντευξή του στο «Ασοσέιτεντ Πρες» ο Γερμανός οικονομολόγος.



Ο Μπόφινγκερ υποστηρίζει ακόμη ότι καμία χώρα δεν κατάφερε ποτέ να πετύχει μείωση του ελλείμματος σε τέτοια κλίμακα χωρίς να έχει τη δυνατότητα να κάνει υποτίμηση, κάτι που η Ελλάδα δεν μπορεί τώρα να κάνει εξαιτίας του ευρώ. Αντ' αυτού, λοιπόν, προτείνει να μειωθούν τα επιτόκια. «Οι συνθήκες των επιτοκίων πρέπει να επαναεξεταστούν ώστε να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της. Τα επιτόκια δεν είναι θεόσταλτα», λέει χαρακτηριστικά ο Μπόφινγκερ, ο οποίος θεωρεί ότι μια διαπραγμάτευση για μείωση του επιτοκίου που προβλέπει το πακέτο διάσωσης θα βοηθούσε την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους για μείωση του ελλείμματος.



Κατά τον Γερμανό οικονομολόγο, υπάρχει το ενδεχόμενο, το οποίο χαρακτηρίζει ως το χειρότερο σενάριο, η Ελλάδα να σηκώσει όλο το βάρος των μέτρων λιτότητας, αλλά να μην καταφέρει να μειώσει αισθητά το έλλειμμά της, με αποτέλεσμα σε δύο χρόνια να επιστρέψει ξανά η συζήτηση για το πώς θα διασωθεί η χώρα.



Υπέρ αύξησης δαπανών



Ο Μπόφινγκερ πρόσφατα ήλθε σε σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση, τασσόμενος υπέρ της αύξησης των δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης, αντί της λιτότητας και των περικοπών που εισηγείται η καγκελάριος Μέρκελ.



Προχθές, σε άρθρο του στους «Financial Times», ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε ότι η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία. «Μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι επιτεύξιμη και επιθυμητή, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για τους πιστωτές της. Αν η Ευρώπη θέλει να αποφύγει μια βαθιά κρίση, τότε θα πρέπει και εκείνη να θεωρήσει την ελεγχόμενη αναδιάρθρωση αναγκαία», κατέληγε στο άρθρο του ο Ρουμπινί.

http://www.enet.gr/