5/7/10

Λοβέρδος: «Δεν είμαι ευκαιριοθήρας»

«Παραίτηση για το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά θα ήταν λιποταξία και μετάθεση των πολιτικών ευθυνών στις πλάτες ενός άλλου συναδέρφου. Δεν είμαι ούτε δειλός, ούτε ευκαιριοθήρας», δηλώνει σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος. Τονίζει απερίφραστα ότι ουδέποτε σκέφτηκε να παραιτηθεί και προσθέτει πως κι αυτοί ακόμη, που του προτείνουν να παραιτηθεί για να «γλυτώσει», οι ίδιοι -αν υπέβαλε παραίτηση- θα τον αποκαλούσαν «ριψάσπιδα».

Λίγο πριν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έρθει προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος δηλώνει πως δεν αισθάνεται φόβο, διότι πιστεύει αυτά που εισηγείται. «Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ρυθμίσεων, εκφράζομαι απολύτως. Σε ένα, ωστόσο, μικρότερο ποσοστό ευθυγραμμίζομαι υποχρεωτικά με τις ρυθμίσεις Μνημονίου, οι οποίες είναι σκληρές και απηχούν απόψεις των δανειστών μας», λέει.



Σε ό,τι αφορά παλαιότερη δήλωσή του για στήριξη των συναδέρφων του, υπουργών, όχι στον βαθμό, που ο ίδιος θα ήθελε, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως «στα μεγάλα θέματα του υπουργείου, κάθε υπουργός έχει την ευθύνη να σηκώσει το βάρος -ενδεχομένως και όλο το βάρος- των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν είπα, λοιπόν, ποτέ τίποτε για τη στάση των συναδέρφων μου. Αντέχω την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μου. Δεν μπορώ, όμως, να μην υπογραμμίσω τη δημόσια στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου».



Κληθείς να «δείξει» την πλέον σκληρή ή άδικη ρύθμιση από εκείνες, που αναγκάστηκε να προτείνει, ο υπουργός ομολογεί πως «άδικες είναι οι βίαιες προσαρμογές στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά, αλλά και η μετάβαση στα 60 από τα ΒΑΕ (σσ. Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα). Σκληρό μέτρο είναι και η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή του Μνημονίου».



kathimerini.gr