26/3/10

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε χθες επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επί μακρόν στις μεγάλες αλλαγές που προωθεί και στις οποίες θα επικεντρώσει στο εξής η κυβέρνησή του, με την ηρεμία που της προσφέρει η χθεσινή απόφαση και χωρίς την καθημερινή ανασφάλεια που βίωνε ο ελληνικός λαός μέχρι τώρα, ενώ προανήγγειλε και πρωτοβουλίες προσέλκυσης επενδύσεων από το εξωτερικό στη χώρα μας...
 Αναφέρθηκε ακόμα στην ανακτηθείσα πια -όπως υποστήριξε- αξιοπιστία της χώρας μας στο διεθνές στερέωμα.

Ξεκινώντας με δύο εισαγωγές, μία στα αγγλικά και μία στα ελληνικά, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις χθεσινές αποφάσεις της ΕΕ, έκανε λόγο για ‘ανταπόκριση στην πρόκληση’ και για Ευρωπαίους ηγέτες που στάθηκαν αντάξιοι των περιστάσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ να βγουν πιο δυνατές από την κρίση. Παραδέχθηκε πάντως, πως τίποτα δεν έχει τελειώσει, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη φάση υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΠΣΑΑ) και διατηρεί τη βούλησή της να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αντιμετώπιση κάθε πιθανού προβλήματος. Σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα έχει πείσει τους εταίρους της ότι είναι αξιόπιστη και ότι έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό τον οποίο ακολουθεί, και επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα βάλει σε τάξη τα οικονομικά της, βάζοντας τα θεμέλια για βιώσιμη οικονομία, χαρακτήρισε ‘πολύ καλή’ και ‘πολύ σημαντική’ τη χθεσινή συμφωνία για δημιουργία ‘ευρωπαϊκού μηχανισμού με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ’, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην σημαντική για τη χώρα μας ανακοίνωση του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ περί παράτασης των ελαστικών κριτηρίων για τη χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες και πέραν του 2010.




Σημείωσε ακόμα πως η απόφαση για θέσπιση τέτοιου μηχανισμού εγγυάται τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη και πως ανοίγει το δρόμο για νέους θεσμούς στο μέλλον στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Την χαρακτήρισε ακόμα ως ‘μεγάλη επιτυχία’ τόσο για την Ελλάδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού, όσο και για την ίδια την Ευρώπη. Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στην ισχυρή βούληση της κυβέρνησής του για βαθιές, θεσμικές αλλαγές (προαναγγέλλοντας τη νέα φάση στην οποία μπαίνουμε) ώστε η χώρα να μην ξαναβρεθεί στην ίδια δύσκολη θέση που βρέθηκε τον τελευταίο καιρό, σημειώνοντας πως οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο και πως η μάχη που δίνει δεν έχει ως στόχο πρόσκαιρα οφέλη, αλλά τη δημιουργία της ‘Ελλάδας των αξιών’, με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη.



Απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, ενώ για τις προϋποθέσεις ενεργοποίησής του, σημείωσε πως την απάντηση θα δώσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τις δανειακές ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά κάθε χώρας ξεχωριστά. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε ενεργοποίηση. Θα συνεχίσουμε να νοικοκυρεύουμε τα του οίκου μας, ενώ παράλληλα έχουμε πια το ισχυρό μήνυμα της ΕΕ ότι θα στηρίξει τις χώρες που κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε ακόμα για ένα ‘ένσφαιρο όπλο’, που αποτελεί καλό μήνυμα για την εφαρμογή του ΠΣΑ και συγχρόνως σαφές πολιτικό μήνυμα-απάντηση σε όσους μιλούσαν για ‘χρονοβόρες διαδικασίες’ στην ΕΕ, δεδομένου ότι ο μηχανισμός θα είναι έτοιμος σε λίγες εβδομάδες.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΔΝΤ, έκανε λόγο για ‘αναβάθμιση της αξιοπιστίας’ του μηχανισμού, καθώς το ΔΝΤ έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία και παράλληλα προσφέρει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι υπάρχει ρευστό. Μίλησε μάλιστα για καταγεγραμμένες ήδη ενδείξεις θετικής ανταπόκρισης από τους πολίτες και τις αγορές. Σε ερώτηση γιατί έπρεπε να γίνει τόσος ντόρος, προκαλώντας εντάσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αφού η Ελλάδα δεν προτίθεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό, ο κ. Παπανδρέου, θύμισε ότι εξαρχής δεν θέλαμε έναν μηχανισμό για να τον χρησιμοποιήσουμε, αλλά για να μην χρειαστεί να προσφύγουμε αλλού, ενώ για τις εντάσεις, τις χαρακτήρισε ως ‘μέρος των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ’, με αποδοτικό όμως εν προκειμένω αποτέλεσμα.




Ξεκαθαρίζοντας πως «έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα», τα οποία έχουν εγκρίνει η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ και πως «δεν χρειάζονται άλλα μέτρα», καθώς και πως «κανείς δεν μας ζήτησε τέτοια», σημείωσε πως η εφαρμογή τους συνεχίζεται και πως αυτά έχουν ήδη θετικά αποτελέσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι το πρώτο δίμηνο του έτους το έλλειμμα ήταν ένα δις ευρώ, όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι έφτανε τα τέσσερα δις. «Έχουμε διασφαλίσει πως όσα κάνουμε, είναι υπεραρκετά», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ακόμα και αν προσφεύγαμε στο ΔΝΤ, δεν θα μας ζητούσε επιπλέον μέτρα. «Το να πάμε έξω καλά, είναι αποτέλεσμα του ότι πάμε μέσα καλά», είπε με νόημα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαιώνοντας για την έμπρακτη βούληση της χώρας να πείσει για την αξιοπιστία της, με αποτέλεσμα τώρα να την έχει ανακτήσει, έστω και μέσα από σκληρά μέτρα, που ελήφθησαν όμως με μεγάλη ταχύτητα και απέδειξαν πως η χώρα δεν είναι φυγόπονη.



Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης προληπτικής επιτήρησης, σημείωσε πως δεν έχει αντίρρηση για κάτι τέτοιο (δεδομένου ότι την ανυπαρξία αυτής πληρώνουμε τώρα, όπως είπε), χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη χώρα μας ως ‘πρωτοπόρα’ στην προσπάθεια για Διαφάνεια στις δημόσιες υπηρεσίες και αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίηση της Στατιστικής Υπηρεσίας, με σκοπό η Ελλάδα να γίνει μία από τις πιο διαφανείς χώρες στην ευρωζώνη, όπου θα δημιουργηθούν θεσμοί ενίσχυσης της λειτουργίας των κρατών στην κατεύθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ένωσης. Επανέλαβε μάλιστα πως το 2010 θα είναι το έτος των μεγάλων θεσμικών αλλαγών στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως τώρα υπάρχει και η βάση για προσέγγιση των στόχων μας με ομαλό τρόπο.

Κατανοώντας τις αγωνίες και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την προώθηση μεγάλων αλλαγών σε μικρό χρονικό διάστημα, καθησύχασε τους πολίτες ότι «η ανησυχία που υπήρχε γύρω από το ευρώ και την Ελλάδα ‘κόβεται μαχαίρι’ με τη χθεσινή απόφαση, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε να ‘παίξει’ με τις αγορές, θέτοντας ως στόχο στο εξής την ανάπτυξη, που θα επιτευχθεί όμως πλέον με ηρεμία. Προανήγγειλε μάλιστα μία πρωτοβουλία για διάσκεψη επενδυτών μέσα στους επόμενους μήνες στη χώρα μας, με πυρήνα τους Έλληνες της διασποράς, αλλά και συμμετοχή πολλών άλλων. Στην πορεία μάλιστα για ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη στην χώρα, ξεπερνώντας το καθεστώς ανισότητας και περιθωριοποίησης, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας να συμβάλουν με τις δικές τους δυνάμεις, στέλνοντας ένα μήνυμα προς το εξωτερικό, αφού θα αποδειχθεί ότι μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Ερωτηθείς από εκπρόσωπο κινεζικού μέσου για το αν ζητά βοήθεια από την Κίνα, απάντησε ότι θα θεωρούσε θετική εξέλιξη τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά ότι δεν πηγαίνει στην έκθεση της Σαγκάης για να πουλήσει ελληνικά ομόλογα…




Επιμένοντας στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές (και όχι στην ενεργοποίηση του μηχανισμού), υποστήριξε ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για αυτό μέσα και από την υποστήριξη της χώρας από την Ευρώπη, που αποτελεί μήνυμα προς τις διεθνείς αγορές. Σημείωσε μάλιστα ότι ο μηχανισμός στέλνει από μόνος του ένα ηχηρό μήνυμα και στον ευρωπαϊκό λαό, τους πολίτες και την ευρωζώνη, κάνοντας κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Απέφυγε πάντως να προσδιορίσει το ύψος των επιτοκίων που θα θεωρούσε ικανό για τον δανεισμό της Ελλάδας, σημειώνοντας πως μία αριθμολογία τώρα θα προκαλούσε νέα παιχνίδια των κερδοσκόπων, ακριβώς τη στιγμή που ερμήνευε τον νέο μηχανισμό ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές που λέει «μην παίζετε με την Ελλάδα», και τον χαρακτήριζε ως την ‘απαραίτητη απειλή’ για να βρει η χώρα την ησυχία της.



Κληθείς να στείλει το δικό του μήνυμα στις αγορές, ζήτησε "να τελειώνουμε με τις φημολογίες, καθώς έχουμε πραγματικότητα»… Μπαίνουμε σε μία οικονομία αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας", είπε ο κ.Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για επενδύσεις με θετικά αποτελέσματα και νέο περιβάλλον που διασφαλίζεται με το ‘ξεδίπλωμα’ του ΠΣΑΑ. «Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και επιπλέον μας στηρίζουν έμπρακτα πια οι 27», είπε για την εφαρμογή του Προγράμματος, επαναλαμβάνοντας τον θετικό αντίκτυπο που έχει αυτή στην Κοινότητα και στις αγορές.



Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμα στην πρόσκληση που έχει απευθύνει στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα, καθώς και στη σύντομη, τυχαία συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τον κ.Μπαγίς που κατέλυε στο ίδιο ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες. Προανήγγειλε ακόμα πως σύντομα θα ανακοινωθεί ο χρόνος της επίσκεψης στην Ελλάδα του Τούρκου πρωθυπουργού, την οποία θεωρεί ως σημαντική και για την εδραίωση νέας βάσης στις σχέσεις των δύο κρατών, που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Τόνισε πάντως, αναφερόμενος στις τελευταίες τουρκικές οχλήσεις στο Αιγαίο, ότι η ελληνική πλευρά έχει προβεί στις απαραίτητες διαμαρτυρίες.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε πως μία τέτοια συζήτηση δεν έχει τεθεί και πως θα είχε νόημα μόνο από τη στιγμή που θα εμπεδωνόταν στη χώρα μας η αρχή της αξιοκρατίας (αν και θα έπρεπε να είχε εμπεδωθεί μετά από δύο αιώνες ανεξαρτησίας, όπως είπε). Αποκάλυψε ακόμα πως στις σημερινές συζητήσεις μεταξύ των ηγετών στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου τη δεύτερη ημέρα, συζητήθηκε και το θέμα της ρύθμισης στις χρηματοπιστωτικές αγορές ενόψει της συνεδρίασης των G-20 στο Τορόντο. «Αναφερθήκαμε στην πρωτοβουλία μας από κοινού με τους κ.κ. Μέρκελ, Σαρκοζί και Γιούνκερ, ενώ τους μετέφερα και τη θέση του Προέδρου Ομπάμα… Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει αποτέλεσμα, ότι θα ληφθούν αποφάσεις στο Τορόντο και ότι θα μπουν κανόνες ώστε να ξέρουν και οι τράπεζες τι γίνεται και να αποφευχθούν φαινόμενα ανασφάλειας που προκύπτουν από το ρίσκο τους όποτε πρέπει να δανείσουν», είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για συμφωνία όλων στην Ευρώπη για κοινή πλατφόρμα στους G-20.




Σε μια προσπάθεια να πείσει τους καταθέτες στην Ελλάδα να μην αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις των πολιτών, κάτι που όπως εκτίμησε, διαβεβαίωσαν με τις χθεσινές αποφάσεις τους και η ΕΚΤ, η ΕΕ και η ευρωζώνη. «Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός είναι σημαντικός και για εμάς, έστω και αν έχουμε βγει από την κρίση», είπε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, προσπαθώντας να καταδείξει ότι αυτός δεν αφορά μόνο την Ελλάδα (έστω και αν αποφασίστηκε με αφορμή τη δική της περιπέτεια), αλλά κάθε κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει προβλήματα. «Χθες κέρδισαν όλοι», είπε, προπάντων δε η ΕΕ (και βεβαίως η Ελλάδα), καθώς με αυτή την απόφαση, ανοίγει ο δρόμος για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση στην Ένωση.

http://www.newstime.gr/