Σε οριστική συμφωνία για την ενεργοποίση του πακέτου στήριξης της Ελλάδας ύψους 110 δισ. ευρώ κατέληξαν οι ηγέτες των 16 χωρών - μελών της ευρωζώνης. Ήδη, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς οι αρχηγοί των κρατών - μελών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία να ενισχύσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας εφαρμόζοντας πιο αυστηρούς κανόνες, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι το “ελληνικό πρόβλημα” τείνει να γίνει παγκόσμιο...
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, που επικαλούνται τα δύο Πρακτορεία Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, χαρακτήρισε την κρίση "συστημική", τονίζοντας ότι απειλεί ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Νωρίτερα, η φήμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έτοιμο σχέδιο για τη στήριξη των ευρωπαϊκών ομολόγων, είτε μέσω της απευθείας αγοράς τους είτε μέσω ενίσχυσης των τραπεζών, οδήγησε στον περιορισμό των απωλειών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ωστόσο έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, προανήγγειλε ανακοινώσεις, την επόμενη Τετάρτη, σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός “μονίμου” μηχανισμού στήριξης των κρατών – μελών που αντιμετωπίζουν κρίση δανεισμού.
Με άρθρο του σε φινλανδικό περιοδικό, ο επίτροπος Οικονομίας προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας θα είχε επιπτώσεις δυσμενέστερες για την παγκόσμια οικονομία και από εκείνες της κατάρρευσης της Lehman Brothers, οδηγώντας το σύστημα στην παράλυση.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι το μεσημέρι διεξήχθη τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της G7, των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, με αντικείμενο τις εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετράωρων.
Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ανακοινώθηκε, της μετέφερε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης,
Η τελευταία, δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης χρήζει ενίσχυσης, ακόμη και μέσω τροποποιήσεων της συνθηκών. "Δεν έχουμε καιρό να χάσουμε, πρέπει να γίνει γρήγορα", είπε για την ανάγκη ρύθμισης των αγορών.
Όσον αφορά στη στήριξη της Ελλάδας, το πρωί το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό, βάζοντας τέλος σε εβδομάδες παλινωδιών και "θολών" θέσεων. Η Γερμανία θα δανείσει στην Ελλάδα 22,4 δισ. ευρώ, ενώ όπως ανακοινώθηκε τα 8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.
http://www.enet.gr/