8/5/10

«Λατομεία» τα ελληνικά ποτάμια

Παράνομες αμμοληψίες «ξεκοιλιάζουν» τις κοίτες των ελληνικών ποταμών. Ευαίσθητα υδάτινα οικοσυστήματα - όπως ο Εύηνος, ο Σπερχειός, ο Αχελώος και ο Πηνειός- έχουν υποβαθμιστεί από τη καταστροφική δράση όσων αναζητούν εύκολα και... δωρεάν τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών για οικοδομές ή μεγάλα κατασκευαστικά έργα...

 Αλλά και σε άλλα ποτάμια της χώρας- Νέδα, Αλφειό, Λάδωνα, Αξιό, Αλιάκμονα κ.ά.- οι ζημιές από τις αμμοληψίες είναι μεγάλες. Ακόμη και από την προστατευόμενη περιοχή των Πρεσπών αφαιρέθηκαν προ τριετίας χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη , ο Πηνειός υπέστη τεράστια ζημιά από τις αμμοληψίες για την κατασκευή της ΠΑΘΕ. Στον Εύηνο η αιφνιδιαστική έφοδος την περασμένη Παρασκευή κλιμακίου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) κατέδειξε σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις οι οποίες έχουν συνέπεια την καταστροφή και υποβάθμιση του οικοσυστήματος.


Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αμμοληψίες πραγματοποιούνται παράνομα χωρίς τις απαιτούμενες άδειες. Αλλά και όταν υπάρχουν άδειες οι όροι καταστρατηγούνται. Δηλαδή σκάβουν βαθύτερα και σε μεγαλύτερη έκταση από εκείνη που επιτρέπεται. Πάντως εξόρυξη και λήψη άμμου, λίθων, χαλικιών και άλλων υλικών απαγορεύονται από αρχαιολογικούς χώρους και περιοχές ιδιαίτερης τουριστικής σημασίας, από κοίτες και όχθες ποταμών, χειμάρρων, ρεμάτων που διασχίζουν κατοικημένες περιοχές, από προστατευόμενες περιοχές ή καταφύγια άγριας ζωής. Στις υπόλοιπες περιοχές η λήψη των υλικών αυτών αποτελεί ελεγχόμενη από το κράτος δραστηριότητα και η παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης δίδεται δύσκολα και συνήθως για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η άμμος είναι μια από τις φερτές ύλες των ποταμών η οποία παρασύρεται από την ορμή του νερού και αποτίθεται στις πεδινές περιοχές, όπου οι κλίσεις είναι ηπιότερες και η ροή μειωμένη.

Σηκώνουν χιλιάδες κυβικά άμμο και χαλίκι

Παράνομες αμμοληψίες κατά μήκος του Ευήνου απειλούν να καταστρέψουν ένα από τα ωραιότερα ποτάμια της χώρας. Τουλάχιστον σε πέντε σημεία του ποταμού τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών για κατασκευαστικές εργασίες λαμβάνονται εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο και εκεί όπου η εξόρυξη γίνεται βάσει αδείας οι αμμοληψίες πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερο βάθος και έκταση. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε από την αυτοψία των επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε κεντρική θέση του Δήμου Χάλκειας.

Μέλος του κλιμακίου της ΕΥΕΠ επισημαίνει ότι το έργο, παρά το γεγονός ότι για την αμμοληψία στη συγκεκριμένη θέση υπάρχει άδεια εκμετάλλευσης που εκδόθηκε προσφάτως (αρχές Μαρτίου), φαίνεται ότι έχει αρχίσει μήνες πριν, όπως προκύπτει από τις τεραστίων διαστάσεων αποθέσεις αδρανών υλικών που έχουν «ντανιάσει» τα οχήματα της κοινοπραξίας, δημιουργώντας «βουνά» από χιλιάδες κυβικά άμμου και χαλικιών.

Οπως σημειώνει το μέλος της Κίνησης Αχαΐας των Οικολόγων Πράσινων κ. Γ. Κανέλλης, «εκσκαφές βάθους πολλών μέτρων, γιγαντιαίοι σωροί υλικών,σπαστηροτριβεία εγκατεστημένα στην κοίτη, φορτηγά και εκσκαφείς σε συνεχή λειτουργία, οχλούν, αλλοιώνουν την κοίτη, καταργούν το μαιανδρικό της σχήμα ευθυγραμμίζοντάς την, δημιουργούν λιμνάζοντα νερά, προκαλούν υποβάθμιση στην ποιότητα του νερού με τα σωματίδια που δημιουργούν στο νερό,εξαφανίζουν τα ψάρια και περιορίζουν δραστικά τη στερεοπαροχή του ποταμού».

Οι αστυνομικές δυνάμεις που συνόδευαν τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος σταμάτησαν περισσότερα από 30 φορτηγά και έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για φορτηγά υπεργολάβων της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο τα οποία μετέφεραν αμμοχάλικο. Κατέσχεσαν ένα φορτηγό όχημα αποχαρακτηρισμένο, βρήκαν ένα φορτηγό κλεμμένο με πλαστές πινακίδες και παρέπεμψαν όλους τους συλληφθέντες και τα κατασχεθέντα φορτηγά στον εισαγγελέα.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=330101&dt=07/05/2010#ixzz0nHqEvSSB