22/6/10

Προτείνουν σχέδιο Β με ευρώ και δραχμή

Η Ελλάδα και η ευρωζώνη θα πρέπει να έχουν πάντοτε έτοιμο ένα σχέδιο Β αν η τωρινή δημοσιονομική προσπάθεια αποτύχει και το καλύτερο θα είναι η παράλληλη λειτουργία δύο νομισμάτων, τόνισαν χθες οι καθηγητές Τσαρλς Γκούντχαρτ και Δημήτρης Τσομόκος στο διεθνές συνέδριο για την οικονομική κρίση που διοργάνωσε το Ιδρυμα Ωνάση.


Ο κ. Γκούντχαρτ, καθηγητής στο LSE και σύμβουλος της Morgan Stanley, δήλωσε ότι οι περισσότεροι στην αγορά εκτιμούν ότι το σχέδιο Α, δηλαδή η δημοσιονομική προσαρμογή, δεν θα πετύχει. Ομως, τόσο ο ίδιος όσο και ο δρ Δημήτρης Τσομόκος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τόνισαν ότι η χρεοκοπία δεν θα πρέπει να αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα. Επίσης, τάχθηκαν εναντίον της αναδιάρθρωσης του χρέους αφού κι αυτή απαιτεί βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή ενώ θα ήταν καταστροφική για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που κατέχει πάνω από το 30% του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Οι δύο καθηγητές παραδέχθηκαν ότι η παράλληλη λειτουργία δύο νομισμάτων, ενός εθνικού για συναλλαγές στο εσωτερικό και του ευρώ για εξωτερικές συναλλαγές, θα δημιουργήσει προβλήματα αλλά λύνει με πιο ανώδυνο τρόπο το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας αφού οι μισθοί θα πληρώνονται στο τοπικό νόμισμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γκούντχαρτ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ρευστού στις συναλλαγές για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο καθηγητής Ντάγκλας Ντάιμοντ του Πανεπιστημίου του Σικάγου αναφέρθηκε διεξοδικά στη διεθνή κρίση, ενώ ειδικότερα για την ελληνική επισήμανε ότι καταλύτης (trigger) ήταν το πολύ μεγαλύτερο έλλειμμα που παρουσίασε η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

http://www.enet.gr/