28/6/10

«Δημοκρατική Αριστερά» με κριτική προς όλους

«Ας συγκροτήσουμε το κόμμα μας...», είπε ο Φώτης Κουβέλης επευφημούμενος από τα μέλη της Ανανεωτικής Πτέρυγας χθες το μεσημέρι δίνοντας το στίγμα του νέου πολιτικού φορέα της Αριστεράς που ανέκυψε μετά τη διάσπαση του ΣΥΝ...

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην «πατριωτική στάση ευθύνης όταν η χώρα και η κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλους κινδύνους». Και αναρωτήθηκε: «Αν εμείς οι προοδευτικοί πολίτες, οι αριστεροί, η πλειονότητα των εργαζομένων, δεν στηρίξουμε τον τόπο και το συμφέρον της κοινωνίας μας, ποιος θα το κάνει; Αυτοί που λαδώθηκαν και λαδώνονται, που παραπλανούν το λαό και σκέφτονται πώς θα βολευτούν και στη σημερινή κρίση;»




Ο Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του οριοθέτησε μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με το νέο κόμμα του οποίου αναμένεται ότι θα ηγηθεί, τη Δημοκρατική Αριστερά, όπως αποφασίστηκε ύστερα από ψηφοφορία.



Αναφερόμενος στη βία, είπε ότι «είναι το εργαλείο της επιβολής των λίγων στους πολλούς. Δεν αδιαφορούμε για τις αιτίες, τις μελετούμε, αλλά δεν χρειάζεται να πάθουμε και πάλι για να μάθουμε, το ξέρουμε ότι κάθε φορά που η βία ξεσπά, που βάφει με αίμα την κοινωνική μας ζωή, τρομάζει, καλλιεργεί ανασφάλεια και συντηρητική αναδίπλωση».



Ασκησε κριτική τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Ν.Δ. Οπως είπε, οι ευθύνες τους «είναι τεράστιες» για μια σειρά ζητημάτων. Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη «πελατειακό κράτος, διαφθορά, δανεισμός, οικονομικά μέτρα είναι ένα πλέγμα στην Ελλάδα και δεν τα βλέπουμε ως επιμέρους μεγέθη που χωρούν αποσπασματική αντιμετώπιση».



Δεν άφησε εκτός κριτικής τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατονόμασε. Μίλησε για «φορείς της Αριστεράς» που «αρνήθηκαν να διατυπώσουν, να οργανώσουν τις κοινωνικές δυνάμεις με εναλλακτική πρόταση. Ξοδεύτηκαν στις καταγγελίες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, στα λόγια επιχειρούσαν να μπλοκάρουν το ένα πακέτο μετά το άλλο, που γίνονταν όλο και χειρότερα, και έφθασαν στο σημείο να αναζητούν λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης και χωρίς ευρώ».



Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας. Η χώρα «έχει τώρα περισσότερο από ποτέ ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε. «Η οικονομική κρίση, η απειλή για το ευρώ απαιτούν περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη ενοποίηση, οικονομική διακυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές μας παρεμβάσεις και επιλογές νοούνται από θέση ευθύνης για την πορεία της χώρας, με πλήρη απόρριψη της πολιτικής που καλλιεργεί καταστροφικά αδιέξοδα και συντείνει στη χαοτική χρεοκοπία».



Εκανε άνοιγμα στους Οικολόγους. Οπως είπε, «Αριστερά και οικολογία δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν χωριστά ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού. Μαζί, όμως, μπορούν να συνθέσουν ένα καινούργιο όραμα, μια προγραμματική καινοτομία και κατάκτηση για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες

http://www.enet.gr/