28/6/10

Στη "σέντρα" για το Βατοπέδι

Στα ύψη εκτοξεύει το πολιτικό θερμόμετρο η μυστική ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί απόψε στη Βουλή για τη σύσταση ή μη Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες έξι πρώην υπουργών και υφυπουργών της ΝΔ για την υπόθεση του Βατοπεδίου...

Το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους: Αλ.Κοντό, Ε.Μπασιάκο, Π.Δούκα, Θ.Ρουσόπουλο, Γ.Βουλγαράκη και Κ.Κιλτίδη. Για την παραπομπή τους απαιτούνται 151 ψήφοι.




Νωρίτερα, γύρω στις 5 το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη σύσταση ή όχι της προανακριτικής, το λόγο θα λάβουν οι κ.κ Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός, Κιλτίδης και Βουλγαράκης, οι οποίοι θα απευθυνθούν στους βουλευτές παρουσιάζοντας τη δική τους εκδοχή.



Δεν έχει ζητήσει να μιλήσει ο πρώην στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή και υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος.



Η ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τα μεσάνυχτα.



Την ίδια στιγμή «μπαράζ» αγωγών κατά της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ξεκινά το ελληνικό Δημόσιο με στόχο να ανακτήσει περιουσιακά του στοιχεία αλλά και να διεκδικήσει αποζημιώσεις για τυχόν βλάβες που υπέστη.



Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας και αφορά στο εποικιστικό αγρόκτημα του Δήμου Βεγορίτιδας στην Πέλλα.



Η έκταση που διεκδικεί με την αγωγή του το ελληνικό Δημόσιο από την Μονή είναι 180 στρέμματα ενώ παράλληλα αξιώνει και τα δικαιώματα στην λίμνη Βιστωνίδα.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών ζήτα να επιδικαστούν ως αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη το ελληνικό δημόσιο, το πόσο των 10 εκατ. ευρώ ενώ όπως έγινε γνωστό τα συμβόλαια της συγκεκριμένης ανταλλαγής είχαν συναφθεί από την σύζυγο του Γιώργου Βουλγαράκη, Αικ. Πελέκη.

http://www.ethnos.gr/