10/7/10

Τελεσίγραφο κατάσχεσης σε 990 οφειλέτες του Δημοσίου

Σαντορινιός με ακίνητη περιουσία 7,05 εκατ. ευρώ χρωστάει στο Δημόσιο 115.107 ευρώ. Μυκονιάτης με περιουσία 4,94 εκατ. ευρώ χρωστάει 60.617 ευρώ. Και οι δυο αγνόησαν τη ρύθμιση εξόφλησης του χρέους τους. Τώρα τους δίνουν νέα διορία μέχρι τις 20 του μήνα. Υστερα ενεργοποιείται η διαδικασία κατάσχεσης και πλειστηριασμού...

Το ελληνικό Δημόσιο, έπειτα από δεκαετίες, αποφασίζει να εισπράξει τα χρωστούμενα από φορολογούμενους που κατά πώς φαίνεται αγνοούν τις απανωτές ρυθμίσεις εξόφλησης των χρεών τους παρ' ότι θα μπορούσαν να βρουν τα χρήματα, καθώς έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα μεγάλης εμπορευσιμότητας.




Τους 990 φτάνουν οι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ στη Σαντορίνη και στη Μύκονο, ενώ η συνολική ακίνητη περιουσία τους φτάνει στα 6.121 ακίνητα και είναι αντικειμενικής αξίας 567,89 εκατ. ευρώ. Από τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, το υψηλότερο χρέος 592.688 ευρώ κατέχει φορολογούμενος από τη Μύκονο, ο οποίος έχει στο νησί ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 55.046 ευρώ, ενώ στην κατοχή του βρίσκονται συνολικά 7 ακίνητα αξίας 621.596 ευρώ. Τη χαμηλότερη οφειλή στον πίνακα 58.637 ευρώ έχει επίσης φορολογούμενος εκ Μυκόνου, με ένα ακίνητο αξίας 363.743 ευρώ.



Στους οφειλέτες ταχυδρομούνται επιστολές, με τις οποίες τους καλούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους μέχρι τις 20 Ιουλίου. Από τις 21 Ιουλίου ενεργοποιούνται οι διαδικασίες που αφορούν τις κατασχέσεις ακινήτων, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμό προκειμένου να καλυφθεί η οφειλή. Σκοπός των διασταυρώσεων που διενεργεί το υπουργείο είναι να εντοπιστούν όσοι διαβιούν πολυτελή ζωή και αρνούνται συστηματικά να εξοφλήσουν τα χρέη στους στο Δημόσιο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι αποφασισμένη να μη χαρίσει ούτε ένα ευρώ σ' όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, αποδεδειγμένα, βάσει περιουσίας.



Ανοιχτά μέτωπα με όσους κλέβουν



Το υπουργείο Οικονομικών έχει πλέον ανοιχτά μέτωπα έναντι των φοροφυγάδων, καθώς μόνο για φέτος προσδοκά έσοδα τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο πλαίσιο αυτό, ενεργοποιείται κάθε είδους μέτρο σε βάρος όσων συνηθίζουν να «κλέβουν» την Εφορία. Μεταξύ αυτών και το κλείσιμο για 7 ημέρες των πρώτων 10 καταστημάτων (σ.σ. δεν δόθηκαν ονόματα, καθώς δεν έχει παρέλθει ο χρόνος άσκησης ένδικων μέσων) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, που πιάστηκαν από το ΣΔΟΕ να μην εκδίδουν, μεταξύ άλλων, και αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Πρόκειται για εστιατόρια, επιχειρήσεις αναψυχής, νυχτερινά κέντρα. Η αναστολή λειτουργίας γίνεται καθώς διαπιστώθηκε παράβαση για τουλάχιστον 3 συναλλαγές και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα κλεισίματος μέχρι και για ένα μήνα. Σε περίπτωση υποτροπιασμού εντός 3 ετών από αυτό το πρώτο κλείσιμο, τη δεύτερη φορά και κάθε επόμενη η λειτουργία αναστέλλεται μέχρι 6 μήνες.



Από τη δράση του ΣΔΟΕ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα από ΦΠΑ, εισόδημα και λοιπούς φόρους 1,83 δισ. ευρώ. Ποσό που εμφανίζει αύξηση 104% σε σύγκριση με τα 895 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου. Οι διαπραχθείσες παραβάσεις είναι 99.533, το εκτιμώμενο ύψος των προστίμων 1,4 δισ. ευρώ, οι εκθέσεις που στάλθηκαν στις εφορίες 10.123 και στα τελωνεία 189. Το ΣΔΟΕ πραγματοποίησε 22.729 ελέγχους στη διακίνηση, 17.763 επιλεγμένων επιχειρήσεων και 1.410 παρελθόντων ετών. *

http://www.enet.gr/