8/7/10

Κοινωνική έκρηξη φέρνει η ανεργία

Ενώ οι περικοπές μισθών-συντάξεων , οι έμμεσοι φόροι και ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζουν τα εισοδήματα, μείζον κοινωνικό πρόβλημα αναδεικνύεται η ανεργία, που οδηγεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε πραγματική φτώχεια. Ελλείψει εργασίας και εισοδήματος δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν πλέον να καλύψουν ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες. Καθημερινό φαινόμενο στα αστικά κέντρα η εικόνα ανθρώπων που αναζητούν τροφή και ρουχισμό στους κάδους απορριμμάτων...
 Η κατάσταση θα χειροτερεύσει τους επόμενους μήνες, λόγω της επιταχυνόμενης ύφεσης της οικονομίας. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους περίπου 200.000 θα χάσουν τις δουλειές τους στην Ελλάδα και η «επίσημη» ανεργία θα φθάσει 14,3%.


Η πρόβλεψη διατυπώνεται στην ετήσια του ΟΟΣΑ για την απασχόληση, που παρουσιάστηκε χθες στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι και περιλαμβάνει εκτενή ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνονται και από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, από το ΙΟΒΕ και από κυβερνητικούς παράγοντες. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είπε ότι η πραγματική ανεργία (όχι η «επίσημη» που καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ) υπερβαίνει τώρα το 15% και θα προσεγγίσει το 17%(!) έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Εκτός από την οικονομική διάσταση του προβλήματος, από πολλές πλευρές εκφράζονται φόβοι για τις αναπόφευκτες παρενέργειες του σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ξένα ινστιτούτα αναλύσεων εκτιμούν ότι θα ενταθεί η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος και προειδοποιούν για το ενδεχόμενο μεγαλύτερων κοινωνικών εντάσεων και «εκρήξεων», στα πρότυπα της μεγάλης αναταραχής του Δεκεμβρίου 2008 που ακολούθησε τη δολοφονία του μαθητή Αλεξ. Γρηγορόπουλου.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένουν επίσης αύξηση των εκδηλώσεων βίας, των «τυφλών» τρομοκρατικών χτυπημάτων και αδικημάτων κατά της περιουσίας - και ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση του φαινομένου.



Εξωράιζαν την εικόνα

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι στην Ελλάδα ήταν το προηγούμενο τρίμηνο περίπου 502 χιλιάδες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 11,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.

Σ΄αυτούς όμως δεν περιλαμβάνονται οι μερικώς απασχολούμενοι – ακόμη κι αν δούλεψαν μόνον μία ώρα(!) εβδομάδα – επειδή επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία άλλαξε τα κριτήρια υπολογισμού, ώστε η ανεργία να φαίνεται μικρότερη.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, αν υπολογισθούν οι μη καταγεγραμμένοι ως αναζητούντες εργασία , καθώς και οι μερικώς απασχολούμενοι (κάτω από τρεις ώρες ημερησίως), η ανεργία στην Ελλάδα ήταν ήδη 15,1% στις αρχές του έτους και τώρα πρέπει να προσεγγίζει το 16%.

Το πρόβλημα δεν είναι βέβαια μόνον ελληνικό, καθώς με την οικονομική κρίση μεγαλώνουν οι στρατιές των ανέργων σε όλες τις χώρες, ανεπτυγμένες και μη. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι για να επανέλθει η απασχόληση στα επίπεδα του 2007 όταν άρχισε η οικονομική κρίση, πρέπει να δημιουργηθούν 17 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Για τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής προειδοποιούν διεθνείς οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ , που επισημαίνουν ότι η αυξανόμενη ανεργία αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια των δυτικών κοινωνιών και του πολιτικού συστήματος

Παίζουν ρόλο φύλο και μόρφωση

• Ανεργοι είναι περίπου μία στις έξι γυναίκες (15,5%) και ένας στους ένδεκα άνδρες (9%).

• Υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (18,1%), σε αποφοίτους τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (14%) και στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (13,4%).

• Το χαμηλότερο ποσοστό (7,1%) παρατηρείται στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

http://www.sofokleousin.gr/