10/7/10

Τρία «αγκάθια» στα εργασιακά

Στη μεταρρύθμιση του θεσμού της διαιτησίας -που αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο- καλούνται να συμφωνήσουν συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας διαμηνύει ότι θα σεβαστεί τυχόν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανοιχτά μέτωπα για τις δύο πλευρές είναι η κατοχύρωση του 13ου και του 14ου μισθού, καθώς και οι αυξήσεις στους μισθούς, που τελούν υπό τον περιορισμό του μνημονίου. Η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει πάγωμα στον κατώτατο μισθό για τρία χρόνια, αλλά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε ρύθμιση του θέματος μονομερώς, αναμένοντας το αποτέλεσμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η ΓΣΕΕ φέρεται έτοιμη να συμφωνήσει σε αυξήσεις στα όρια του ευρωπαϊκού πληθωρισμού (γύρω στο 1,5%) για τα επόμενα τρία χρόνια.

Εκεί, όμως, που φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων είναι στο θέμα της διασφάλισης των δώρων μέσω της συλλογικής σύμβασης. Η ΓΣΕΕ ζητεί να ενσωματωθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στους υπόλοιπους δώδεκα -με αναλογική προσαύξηση των μηνιαίων απολαβών των εργαζομένων- ωστέ να μην μπορούν να καταργηθούν στο μέλλον με νόμο.

Ως προς το τρίτο θέμα, της διαιτησίας, που η κυβέρνηση παρέπεμψε στους κοινωνικούς εταίρους, η ηγεσία του ΣΕΒ φέρεται δυσαρεστημένη για το γεγονός ότι η διάταξη απεσύρθη και το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας είχε κάνει λόγο στη Βουλή για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο η ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, διέψευσε ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος.

Εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις αναμένεται να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσα στις επόμενες ημέρες, με πρώτη προτεραιότητα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

http://www.tanea.gr/