5/7/10

Τρισέ :«Κανένας κίνδυνος ύφεσης»

Δεν υπάρχει κίνδυνος νέας ύφεσης υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επιχειρώντας να διαψεύσει το σενάριο ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας που προκάλεσε αναταράξεις εκ νέου στις κεφαλαιαγορές. «Δεν το πιστεύω» ήταν η ακριβής απάντηση του, σε σχετική ερώτηση, στο περιθώριο των Οικονομικών Συναντήσεων της Εξ-αν-Προβάνς, στη νότια Γαλλία.

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης, η οποία επιβεβαιώνεται κυρίως στον αναδυόμενο κόσμο, αλλά επίσης στον βιομηχανικό κόσμο».

«Ωστόσο, η ανάπτυξη δεν είναι αυτονόητη στον βιομηχανικό κόσμο, αυτό εξαρτάται από εμάς. Εξαρτάται από την ικανότητα των βιομηχανικών χωρών να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των επενδυτών και των καταθετών» πρόσθεσε.Υπογράμμισε ακόμη ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης αυτής εξαρτάται από την «καλή δημοσιονομική διαχείριση, μια διαχείρηση αυστηρή» που μπορεί, κατά την άποψή του, να την αποκαλέσει κανείς λιτότητα ή δημοσιονομική αυστηρότητα.Ο Τρισέ διαβεβαίωσε ότι ο συγχρονισμός των διαφορετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων λιτότητας δεν κινδυνεύει να καταστρέψει την ανάκαμψη, όπως φοβούνται πολλοί οικονομολόγοι καθώς και αμερικανοί ηγέτες.

http://www.tanea.gr/