5/7/10

Αποκλείει πρόωρες, ζητεί «ψήφο ευθύνης»

Ο Γιώργος Παπανδρέου μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες έχει λάβει την απόφαση να «πάρει στις πλάτες του» το βάρος των αποφάσεων αφήνοντας στο περιθώριο κάθε είδους διαφοροποίηση η αμφισβήτηση απ’ όπου και αν προέρχεται. Ενδεικτική είναι και η δήλωσή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία με την οποία στέλνει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως...

 στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. «Η υπερψήφιση του Ασφαλιστικού έχει χαρακτήρα ψήφου ευθύνης για όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία αλλά και στις επόμενες γενιές» επισημαίνει ο πρωθυπουργός δίνοντας στίγμα κομματικής πειθαρχίας και συμπληρώνει: «Έχω εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε να αλλάξουμε τη χώρα».

«ΑΝΑΨΑΝ» ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ


Σύμφωνα με πληροφορίες την εβδομάδα που πέρασε αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές δέχθηκαν τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάποια από αυτά φέρεται να συνομίλησε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. Τα τηλεφωνήματα αυτά - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - δεν είχαν το χαρακτήρα διερεύνησης προθέσεων για την κρίσιμη ψηφοφορία της ερχόμενης Πέμπτης αλλά αποκλειστικά το να γίνει κατανοητό ότι «η επιλογή της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα είναι δεδομένη όπως δεδομένο είναι και το Μνημόνιο η εφαρμογή του οποίου αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή της πτώχευσης και την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση».

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά σχεδόν με όλα τα κυβερνητικά στελέχη ζητώντας τους να διαμηνύσουν σε όσους βουλευτές μπορούν «την κρισιμότητα της κατάστασης».

Ωστόσο παρά τα τηλεφωνήματα και την δεδομένη «ποινή της διαγραφής» για οποίον βουλευτή δεν υπερψηφίσει, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος σημείωνε με νόημα ότι «κάνεις δεν παίρνει όρκο ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές».



Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ



«Γόρδιος δεσμός» για την κυβέρνηση είναι ο τρόπος που θα πείσει την κοινωνία για τα σκληρά μέτρα και τις δυσβάσταχτες θυσίες ειδικά από τους μικρομεσαίους και τους χαμηλόμισθους.

Ζητούμενο είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και η αποφυγή ακραίων κοινωνικών αντιδράσεων που θα αμαυρώσουν και πάλι την εικόνα της χώρας κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Οι εισηγήσεις που δέχθηκε ο πρωθυπουργός τις τελευταίες δυο εβδομάδες περιλάμβαναν μέχρι και «διάγγελμα» προς τον ελληνικό λαό όμως η τελική απόφαση της επικοινωνιακής τακτικής έχει ως μόνο «πρωταγωνιστή» τον Γιώργο Παπανδρέου.

Έτσι, την Τρίτη που το νομοσχέδιο εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου συγκαλεί Κοινοβουλευτική Ομάδα και ζητά «στάση ευθύνης απ’ όλους».

Την Τετάρτη και ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή και ενδεχομένως τα πρώτα «φάλτσα» από κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «μονοπωλήσει» την επικαιρότητα δίνοντας κεντρική διακαναλική συνέντευξη.

Την Πέμπτη που ψηφίζεται το νομοσχέδιο θα δώσει τη «μητέρα των μαχών» με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή.



ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ, Ο ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ



Αν και ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει λάβει από τουλάχιστο έναν στενό του συνεργάτη την εισήγηση να προετοιμάσει το έδαφος ακόμα και για διπλές κάλπες το φθινόπωρο ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρούσα φάση το αποκλείει.

«Θυμίζω ότι εμείς ζητήσαμε εκλογές και αυτές οι εκλογές έγιναν και βλέπουμε όλοι πόσο δίκιο είχαμε τελικά» αναφέρει χαρακτηρίστηκα στη συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπίας και απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων συμπληρώνοντας ότι «θα βουλιάζαμε εάν δεν είχε γίνει κυβερνητική αλλαγή ποιος το αμφισβητεί σήμερα; Λάβαμε εντολή για μεγάλες αλλαγές».

Αλώστε, τρόικα, δανειστές και διεθνείς αγορές ταυτίζουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με «ταφόπλακα» της ελληνικής οικονομίας.

Όμως, μόνο απόμακρο δεν είναι το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και μάλιστα ριζικού λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και εν μέσω θέρους. Στη ζυγαριά των αποφάσεών του ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχει όχι μόνο το περιβόητο «βαθμολόγιο» Πάγκαλου αλλά κυρίως ποιοι υπουργοί «έβαλαν πλάτη» και «δεν υπολόγισαν πολιτικό κόστος» στην κρίσιμη μάχη του ασφαλιστικού ? εργασιακού.

«Δεν θα σηκώνουν τα μανίκια κάποιοι για να σωθεί η χώρα και κάποιοι άλλοι να μένουν? ατσαλάκωτοι για να μην δυσαρεστήσουν την? εκλογική τους πελατεία» είναι η φράση που χρησιμοποίησε στέλεχος της κυβέρνησης που θέλησε να προσδιορίσει τη στάση του πρωθυπουργού έναντι κάποιων διαφωνούντων.

Πολλά πάντως θα κριθούν και από την επίσκεψη στην Αθήνα του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, στα τέλη του μήνα αλλά και των μέτρων που σύμφωνα με πληροφορίες φέρνει στις βαλίτσες του.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως με γραπτή ανακοίνωσή του διαψεύδει αυτά τα σενάρια τονίζοντας ότι «δεν έχει τεθεί κανένα ζήτημα νέων μέτρων».



Ρεπορτάζ: Δημήτρης Αλειφερόπουλος







Η συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία



Ψήφο ευθύνης από όλους τους βουλευτές απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στις επόμενες γενιές χαρακτήρισε την υπερψήφιση του ασφαλιστικού, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».



Επανέλαβε ότι οι θυσίες του «αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο», καθώς η κυβέρνηση είναι «στον σωστό δρόμο» και διαβεβαιώνει πως «θα περάσουμε όλοι μέσα από δυσκολίες, όμως, στόχος είναι, στο τέλος της τετραετίας ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και διακιώματα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είναι».



Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καλώντας τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων να ψηφίσουν και εκείνοι το νομοσχέδιο, αφήνοντας πίσω «τα μικροκομματικά παιχνίδια», καθώς «παίζεται η τύχη της χώρας μας».



Ο κ. Παπανδρέου κάνει σαφές ότι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «όλοι οι μισθωτοί να ασφαλίζονται στο ίδιο ασφαλιστικό ταμείο, είτε εργάζονται στο Δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα», δεδομένου ότι πρόκειται για την «τομή, που βοηθάει στην εξοικονόμηση δαπανών και στον εξορθολογισμό του συστήματος».



Σε ό,τι δε αφορά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων άρθρων του νομοσχεδίου, δηλώνει πως το Συνέδριο «έχει συγκεκριμένη θεσμοθετημένη αρμοδιότητα και εν προκειμένω εκφράζει μη δεσμευτική γνώμη», την οποία «θα μελετήσουμε και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη».



Ο πρωθυπουργός εμμένει στην αρχική του τοποθέτηση ότι «λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν» και διευκρινίζει πως «υπήρχαν, αλλά κατασπαταλήθηκαν στη διαφθορά, την αδιαφάνεια, το κομματικό κράτος, τις πελατειακές σπατάλες, τα κάθε λογής συμφέροντα» και «υπάρχουν, αλλά κληρονομήσαμε ένα κράτος, που δεν φορολογούσε τον πραγματικό πλούτο, γιατί έκανε τα στραβά μάτια εδώ κι εκεί.



Η πικρή αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση παρέλαβε ένα καταχρεωμένο κράτος, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και αυτό αναγκαστικά άλλαξε τα σχέδιά μας».



Εντοπίζει στη διαφθορά τη ρίζα του προβλήματος και γι άλλη μια φορά δηλώνει: «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου πίσω από ποια πολιτική σημαία κρύβονται αυτοί που ενέδωσαν στον πειρασμό της διαφθοράς. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».



Τέλος, ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. «Σε καμία περίπτωση», τονίζει.

http://www.ethnos.gr/