24/7/10

Οι πολιτικοί φταίνε για την παρακμή

«Η ευθύνη για την ελληνική παρακμή βαρύνει κυρίως την πολιτική τάξη», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ασκώντας αυστηρή κριτική στο πολιτικό σύστημα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Χαρακτήρισε δε την αποδοκιμασία του συστήματος από τους πολίτες «πολλές φορές ακατέργαστη», αλλά «δίκαιη». «Όχι, όμως, όταν εκφράζεται με συντεχνιακό αυτισμό και αδιαφορία για την κοινωνική πλειοψηφία», πρόσθεσε.
Μιλώντας σήμερα στην εκδήλωση για την 36η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ο κ. Παπούλιας ανέφερε ότι «η ευθύνη βαρύνει κυρίως την πολιτική τάξη που έχει την υποχρέωση να καθοδηγεί τις εξελίξεις και η αποδοκιμασία που δέχεται σήμερα το πολιτικό σύστημα είναι πολλές φορές ακατέργαστη μέσα στη γενίκευσή της, αλλά στον πυρήνα της δίκαιη».

Ο κ. Παπούλιας μίλησε για το τέλος «του ιστορικού κύκλου» της Μεταπολίτευσης και έκανε λόγο για μια Ελλάδα «που έγινε Δημοκρατία, αλλά όχι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και για πολλά χρόνια πορεύτηκε με αυτή την αντίφαση», τόνισε χαρακτηριστικά.Στη συνέχεια, κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει πρώτο τους νόμους και να αποδείξει ότι «η ισονομία ισχύει για όλους, χωρίς εξαιρέσεις για τους ισχυρούς, ότι οι προβλέψεις του Συντάγματος δεν είναι κενό γράμμα, ότι τα οικονομικά βάρη κατανέμονται δίκαια, ότι η παιδεία και η υγεία δεν προσφέρονται μόνο στους προνομιούχους». Τότε μόνο, «παρά την κρίση και την φτώχεια που αναπόφευκτα πλήττει μεγαλύτερα στρώματα του πληθυσμού, μπορούμε να περιμένουμε διέξοδο», τόνισε.Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προχώρησε σε «απολογισμό» της Μεταπολίτευσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 ετών από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. «Με το βίαιο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος για την ελληνική δημοκρατία. Αυτός που ξεκίνησε το 1974», εκτίμησε.Αναφερόμενος ειδικότερα στην κρίση, είπε ότι «δεν είναι ίδια για όλους, καθώς για κάποιους σημαίνει μείωση κερδών, ενώ άλλοι χάνουν τα πάντα». Σημείωσε ότι η μεσαία τάξη κλονίζεται και οι φτωχοί φτάνουν στα όρια της επιβίωσης.Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι, παρά την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, «η διοίκηση δεν εκσυγχρονίστηκε, οι σχέσεις πολιτών και πολιτικού συστήματος παρέμειναν πελατειακές, το κράτος δικαίου δεν αναπτύχθηκε επαρκώς, στην ελληνική κοινωνία επικράτησαν νοοτροπίες κοντόθωρες και καταστροφικές».«Δεν μπορέσαμε, παρά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, να φτιάξουμε μια υγιή και ευρεία παραγωγική βάση για τη χώρα ούτε δομές διαφανούς διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.Στη γιορτή παρευρέθηκαν 1.300 προσκεκλημένοι, εκ των οποίων περισσότεροι από 850 ήταν αγωνιστές της Αντίστασης. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, με προτροπή του κ. Παπούλια, η εκδήλωση έγινε σε λιτό ύφος, με τους προσκεκλημένους να προσέρχονται στην μεγάλη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου και όχι στους κήπους, χωρίς εδέσματα και ζωντανή ορχήστρα.«Οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασυμβίβαστες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινωνικό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου» έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ο Κ. Παπούλιας.Στο Προεδρικό Μέγαρο παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, οι αρχηγοί των κομμάτων εκτός της Γενικής Γραμματέως του Κ.Κ.Ε., Αλέκας Παπαρήγα, εκπρόσωποι της Ιεραρχίας, του επιστημονικού και του οικονομικού κλάδου, βουλευτές, ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι.Στο επίκεντρο βρίσκονταν για μία ακόμη φορά οι αγωνιστές της αντίστασης στην δικτατορία, ενώ φέτος προσκλήθηκαν και διακεκριμένοι φοιτητές και νέοι επιστήμονες

http://www.tanea.gr/