18/8/10

Στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου έφτασε η πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν στα Σιμοτάτα Κεφαλονιάς και η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα έχει πλέον εξαπλωθεί στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου. Η εστία επεκτάθηκε γρήγορα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι πυροσβέστες για τον περιορισμό της. Στο μέτωπο αυτό έχει σπεύσει ισχυρή πυροσβεστική δύναμη, η οποία επιχειρεί με τη συνδρομή αεροσκαφών τύπου Καναντέρ. Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι για τη νέα πυρκαγιά είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται εμπρηστές και προσθέτουν ότι, απόπειρες εμπρησμού είχαν σημειωθεί και την περασμένη εβδομάδα.

Ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής. Είναι περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλους με σπάνια ήδη δέντρων και φυτών και περιλαμβάνεται στους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της χώρας. Την χλωρίδα της περιοχής αποτελούν η Κεφαλονίτικη Ελάτη-εξαιρετικά σπάνιο είδος σκουρόχρωμου έλατου (εξ' ου και η ονομασία του Αίνου ως μαύρο βουνό)- και άλλα είδη δέντρων και θάμνων.



Τροιζηνία, Κορινθία, Λευκάδα, Ζάκυνθος



Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Γαλατά Τροιζηνίας. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.



Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά στην περιοχή Μαψός του νομού Κορινθίας, όπου καίγεται αγροτοδασική έκταση. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με επτά οχήματα και δύο αεροσκάφη. Η φωτιά βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά δεν απειλούνται σπίτια.

Η περιοχή είχε πληγεί από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.



Πυρκαγιά ξέσπασε και σε πευκοδάσος κοντά στο χωριό Καρυά της Λευκάδας, το οποίο πάντως δεν απειλείται. Ο ισχυρός άνεμος δυσκολεύει στο έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετέχουν δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και ένα αεροσκάφος.



Φωτιά μαίνεται και στην περιοχή Παλαμπάς Θεσπρωτίας. Επιχειρούν 15 πυροσβέστες, έξι οχήματα, δύο πεζοπόρες ομάδες, ένα αεροπλάνο και ένα ελικόπτερο.



Δύο μεγάλες φωτιές μαίνονται επίσης από το απόγευμα σε δασικές εκτάσεις στην Ζάκυνθο. Η πρώτη ξέσπασε στις 18:15 στην περιοχή «Νταμάρια» Λιθακιάς και η δεύτερη εκδηλώθηκε τριάντα πέντε λεπτά αργότερα στο Καταστάρι.



Όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νησιού βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα ενώ εναέριες προσπάθειες για την κατάσβεσή τους έκαναν και πυροσβεστικά αεροπλάνα.



Στην Κύθνο και στα Κύθηρα



Υπό έλεγχο τέθηκαν νωρίς το πρωί η πυρκαγιά στο νησί της Κύθνου, καθώς και η φωτιά που ξέσπασε στις 2:10 τα ξημερώματα στη Νεμέα Κορινθίας.



Για άλλη μία ημέρα, ωστόσο, συνεχίζεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα. Από τη φωτιά απειλήθηκαν σπίτια στο χωριό Μητάτα, όπου έχει καεί η ηλεκτρική εγκατάσταση του αντλιοστασίου και το χωριό δεν έχει τροφοδοσία νερού. H πυρκαγιά βρίσκεται πάντως σε ύφεση και δεν απειλεί άμεσα κατοικημένες περιοχές.



Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Αγία Μονή. Μέχρι τώρα έχουν καεί 1.000 κυψέλες με μελίσσια καθώς και αμνοερίφια και βοοειδή, που εγκλωβίστηκαν στη φωτιά.



Επίσης, στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, θυμάρια, σκίνα, περιβόλια και ελιές.



Κάτοικοι του νησιού μιλούν για ολιγωρία και αμέλεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.



Πάντως, στην επιχείρηση κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές δυνάμεις αποτελούμενες από δύο αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα και 37 πεζοπόρα τμήματα μαζί με δύο βυτιοφόρα του Δήμου.



Εκφράζεται μάλιστα αισιοδοξία ότι σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο.

http://www.tanea.gr/