18/8/10

"Σκληρό" σιτάρι

Με κοστολογικούς ελέγχους αντιδρά το υπουργείο Οικονομίας στο ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα άλευρα ενώ η Κομισιόν εμφανίζεται καθησυχαστική διαβεβαιώνοντας ότι το ρωσικό εμπάργκο θα έχει σχεδόν μηδενική επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση...
«Δεν θα επιτρέψουμε κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος των καταναλωτών. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς της αγοράς και παρακολουθούμε το θέμα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Στ.Κομνηνός.


Εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ την ίδια στιγμή οι αλευροβιομήχανοι δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυξήσεις τιμών στα άλευρα.





Μία πιθανή αύξηση των τιμών κατά 25% θα συμπαρασύρει υψηλότερα έως και 20% βασικά προϊόντα διατροφής (ψωμί, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα), αλλά και τα κρέατα με τα γαλακτοκομικά, λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.





Για αδικαιολόγητες αυξήσεις μιλούν οι αρτοποιοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τους προμηθευτές τους για τις επικείμενες αυξήσεις.







Η τιμή του σιταριού καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αυξηθεί από τον περασμένο Ιούνιο κατά 80% περίπου.





Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς, μέσα σε ένα μήνα η τιμή του μαλακού σίτου αυξήθηκε από 170 ευρώ ο τόνος στα 270 ευρώ.







Καθησυχαστική η Κομισιόν





Τη διαβεβαίωση ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει σχεδόν μηδενική επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδωσε σήμερα η Κομισιόν.





«Η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ενωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως», εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.





«Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών», είπε χαρακτηριστικά ο Φρεντερίκ Βενσέν.





Εξάλλου, συμπλήρωσε ότι η ΕΕ διαθέτει μεγάλα αποθέματα σιτηρών. «Δεν υπάρχει καμία ανησυχία σε ό,τι αφορά τα αποθέματα σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τόνισε.





Το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών αποφασίσθηκε από το Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση της τιμής που προκλήθηκε από την καταστροφή της συγκομιδής εξαιτίας του καύσωνα.





Το έκτακτο αυτό μέτρο θα εφαρμοσθεί από τις 15 Αυγούστου έως τις 31 Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα της συγκομιδής.





Η Ρωσία, τρίτη εξαγωγική δύναμη σιτηρών παγκοσμίως, έχει προβλέψει μείωση στα 60-65 εκατομμύρια τόνων της συγκομιδής των σιτηρών για το 2010, έναντι 97 εκατομμυρίων τόνων το 2009. Η ανακοίνωση του εμπάργκο προκάλεσε άνοδο των τιμών των σιτηρών στις διεθνείς αγορές.



Στο δρόμο της Ρωσίας και η Ουκρανία



Προς περιορισμό των εξαγωγών σιτηρών μέχρι το τέλος της χρονιάς οδεύει και η Ουκρανία, η οποία, όπως και η Ρωσία, έχει πληγεί από τον καύσωνα.





Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Πολιτικής Μικόλα Πρισιαζνιούκ, οι εξαγωγές έως το τέλος του 2010 θα περιοριστούν στα 3,5 εκατομμύρια τόνους.



Το θέμα θα εξεταστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο σε συνεργασία με τους εμπόρους σιτηρών, πρόσθεσε ο υπουργός. Το μέτρο του περιορισμού των εξαγωγών θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.



Η Ουκρανία, που είναι η μεγαλύτερη χώρα στις εξαγωγές κριθαριού και η έκτη στις εξαγωγές σιταριού, εξήγαγε περισσότερους από 21 εκατομμύρια τόνους σιτηρών από τον Ιούλιο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2010.

http://www.ethnos.gr/