25/6/10

Παπανδρέου: Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό στο Μνημόνιο

«Συνωμοσιολογία», «κυνήγι φαντασμάτων» και «μάχη οπισθοφυλακών» καταλόγισε ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ και στον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση του τελευταίου για τους όρους της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Είναι εντυπωσιακή η προσπάθειά σας να ανακαλύψετε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δίνετε μάχη οπισθοφυλακών γιατί καταψηφίσατε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μηχανισμό, αλλά δεν μας είπατε πώς συμβιβάζονται οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, με την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων, όπου θα βρισκόμασταν εάν κηρύσσαμε στάση πληρωμών. Καλές οι ευαισθησίες σε φιλολογικές συζητήσεις, αλλά το μείζον για μια προοδευτική κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει βασικά δικαιώματα, είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.

Σχετικά με τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα, περί ύπαρξης όρων του Μνημονίου που δεν καταγράφονται στην ελληνική του μετάφραση, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πως «τίποτα δεν είναι μυστικό, κρυφό, παράδοξο, παράτυπο, αποτέλεσμα μιας κάποιας συνωμοσίας σε βάρος των πολιτών και των συμφερόντων τους. Όλα μα όλα, είναι γνωστά και αναρτημένα στο Διαδίκτυο». Όσο δε για την «παραίτηση από την ασυλία του Δημοσίου», υποστήριξε πως οι επικαλούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όροι του Μνημονίου, αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις κάθε δανείου που συνάπτεται, τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο και αφορούν την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, χωρίς κινδύνους «να κατασχεθούν ο Παρθενώνας ή οι αιγιαλοί».

«Αδυνατώ να πιστέψω ότι χαθήκατε στη μετάφραση. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις, εάν γνωρίζατε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Μνημονίου - κι αν ναι, γιατί δεν τις αναφέρατε στο Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ξέρω αν μετά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας, χαίρουν ακόμα της εμπιστοσύνης σας ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος. Εσείς πάντως, δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν πριν 7 μήνες», κατέληξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να μιλά για την εμπιστοσύνη της ΚΟ κε Τσίπρα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.
 
http://www.skai.gr/