18/6/10

Χρυσοχοϊδης: Πρόβλημα στα θεμέλια της κοινωνίας η λαθρομετανάστευση

«Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη χώρα μας, μπορεί να γίνει και βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και συγχρονισμένα. Και το κλειδί για την επίλυση του είναι να συνεργαστεί η Τουρκία τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο και να δεχθεί τον επαναπατρισμό». Αυτό τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ενημερώνοντας σχετικά την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, καυτηριάζοντας παράλληλα την στάση της Τουρκίας.

Έφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα για την άρνηση της να συνεργαστεί, ότι από το 2001 που ισχύει η σχετική ευρωπαϊκή συμφωνία, από τα 80.000 αιτήματα για επανεισδοχή, δέχτηκε μόλις τα 2.400.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογκάν στη χώρα μας υπεγράφη ένα νέο σύμφωνο αλληλοκατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Τουρκία συμφώνησε να δέχεται τον επαναπατρισμό 1000 ατόμων τον χρόνο και η Ελλάδα δέχθηκε την απελευθέρωση της βίζας για 700.000 άτομα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εκτίμησε πάντως ότι παρά το τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας υπάρχουν ενθαρρυντικές εξελίξεις για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα θα ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία για τους κοινούς κανόνες που πρέπει να εφαρμόζουν τα κράτη μέλη για τους παράνομους λαθρομετανάστες.

Έμφαση έδωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης στο πρόγραμμα για την εθελούσια επιστροφή των μεταναστών στην πατρίδα τους, με οικονομική στήριξη, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται μέχρι το 2013, καθώς και στη δημιουργία κέντρων υποδοχής.

Ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο, όπως είπε, είναι ότι αρχίζουν και οργανώνονται κοινές πτήσεις επιστροφών παράνομων μεταναστών στις πατρίδες τους, με χρηματοδότηση 100% από τη «ΦΡΟΝΤΕΞ».
Επίσης, ανέφερε ότι είναι σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο για το άσυλο στο οποίο θα προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας η οποία θα επιχειρήσει να λύσει το τεράστιο, δύσκολο και ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα, όπως είπε, καθώς είναι σε εκκρεμότητα πάνω από 50.000 αιτήσεις.

Τέλος, ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι διμερείς συμφωνίες με χώρες διέλευσης λαθρομεταναστών. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, είναι και οι διμερείς συμφωνίες με τη Λιβύη, που ήδη έχει υπογραφεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, καθώς και με την Αίγυπτο «που είναι στα σκαριά».

http://www.kathimerini.gr/