7/7/10

Παπακωνσταντίνου: «Περνούν» τα τεστ αντοχής

Ανθεκτικές στα stress tests (τεστ αντοχής) θα αποδειχθούν οι ελληνικές τράπεζες, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμπράξεων για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την «επόμενη μέρα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο υπουργός υποστήριξε ότι «το μόνο σημείο που επιδέχεται κριτική είναι το άνοιγμα των τραπεζών στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Πέραν αυτού, συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα αξιόχρεες».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να σκεφτούν για την επόμενη μέρα στρατηγικές κινήσεις. Θα πρέπει να εξετάσουν πιθανές συνεργασίες». Τόνισε, ακόμη, ότι η Ελλάδα είναι ευθυγραμμισμένη με το πρόγραμμα δημοσιονομικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, «αλλά οι προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος επιβαρύνονται από ρίσκα, και συγκεκριμένα, από τις δαπάνες στην υγεία και τα συνταξιοδοτικά ταμεία».



Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων εντός του 2011. «Στόχος μας είναι να τελειώσουμε το έτος με καλά νέα σε τρεις πλευρές: Μια πειστική προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, μια επίσης πειστική και επιτυχημένη προσπάθεια δομικών μεταρρυθμίσεων και μια καλύτερη του αναμενόμενου αναπτυξιακή τροχιά».



«Αυτοί οι τρεις παράγοντες θα αλλάξουν τις επικρατούσες αντιλήψεις και θα πείσουν και τους δυσκολόπιστους ότι είμαστε σε σωστό δρόμο. Έτσι, θα γίνει ευκολότερο για εμάς να επιστρέψουμε στις αγορές ομολόγων κάποια στιγμή εντός του 2011», εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.



Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «επικεντρωνόμαστε στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος».



Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα για καλύτερη τροχιά ανάπτυξης σε σχέση με την πρόβλεψη για ύφεση 4% εφέτος. «Ελπίζουμε να κλείσουμε το έτος με καλύτερη απόδοση σε σχέση με τις προβλέψεις», δήλωσε, εκτιμώντας ότι η ύφεση ενδέχεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 3% και του 4%.

http://www.tanea.gr/