26/7/10

Χάος σε δρόμους και αεροδρόμια

Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται από το πρωί στο λεκανοπέδιο Αττικής, καθώς ουρές σχηματίζουν τα αυτοκίνητα τόσο λόγω της αναμονής στα πρατήρια βενζίνης όσο και λόγω των παραταγμένων φορτηγών στην εθνική οδό.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έχουν παρατάξει τα οχήματά τους στην ΛΕΑ της Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης με αποτέλεσμα να δυσχεράνουν την κίνηση των υπόλοιπων οχημάτων, με την ουρά να φτάνει τα 10 χιλιόμετρα.



Δεδομένης της αναστάτωσης που προκαλεί η πρόθεση των οδηγών βυτιοφόρων να συνεχίσουν επ’ αόριστον την απεργία κατά του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, χιλιάδες οδηγοί σπεύδουν να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μποτιλιάρισμα στους δρόμους της Αθήνας και να «στεγνώνουν» σταδιακά τα πρατήρια.



Η απεργία ξεκίνησε τα ξημερώματα, αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 27 Αυγούστου.



Οι οδηγοί κατηγορούν την κυβέρνηση για αιφνιδιασμό και επικεντρώνουν κυρίως τις επικρίσεις τους στο θέμα της αξίας της άδειας, σημειώνοντας ότι «το κράτος τους πούλησε τις άδειες σε τριπλάσια αξία από τη σημερινή».



Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας



Εν τω μεταξύ ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες έχει προκαλέσει η «λευκή απεργία» την οποία πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, με τις πτήσεις να καθυστερούν από 15 λεπτά μέχρι και δύο ώρες.



Από τις 12.00 το μεσάνυχτα της Κυριακής έως σήμερα το πρωί στις 9.00 καθυστερήσεις έως και μισής ώρας σημειώθηκαν σε 42 πτήσεις που αναχώρησαν από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».



Η κατάσταση προς το παρόν δεν δείχνει να ομαλοποιείται, καθώς τα αεροσκάφη φθάνουν με καθυστέρηση στους προορισμούς τους, γεγονός που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της μέρας είναι πιθανόν οι ώρες αναχώρησης να αποκλίνουν πολύ περισσότερο από τις προγραμματισμένες.



Έως χθες νωρίς το απόγευμα, σε 42 πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Η πλειονότητα των πτήσεων στις οποίες παρατηρήθηκε καθυστέρηση αφορούσε προορισμούς του εσωτερικού.



Με καθυστέρηση 40 έως 90 λεπτών πραγματοποιούνταν οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.



Οι κυλιόμενες 24ωρες απεργίες που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριες κυκλοφορίας, αρχής γενομένης από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, κρίθηκαν παράνομες και καταχρηστικές από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.



Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο την αυστηρή τήρηση των διεθνών κανονισμών για τη χωρητικότητα του εναέριου χώρου, επιτρέποντας συγκεκριμένο αριθμό πτήσεων ανά ώρα.



Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση σημείωσε ότι απορρίπτει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου που προωθεί ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, και επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τρόπο που θα καθοριστεί τις προσεχείς ημέρες.

http://www.stifora.gr/